Loading

тревожим, тревожност

Тревожността в наши дни става все по-съпътстваща ежедневието ни. Тя се отразява негативно на всички аспекти от нашия живот. Много и са факторите, които допринасят за нея. Но как можем да си помогнем и да спрем да се тревожим?

1. Решавайте проблемите по реда на тяхното появяване

Ние постоянно се тревожим за това какво се е случило и какво ще се случи, като често забравяме за това какво е в момента и че живеем тук и сега. Разбира се, това не означава, че не е нужно да мислим за бъдещето. Напротив: успехите от вашия сегашен ден ще положат основите на утрешните постижения. Всяка сутрин си напомняйте, че този ден ще се опитате да го използвате максимално, защото той няма да се повтори никога. Трябва да можем да се наслаждаваме на живота тук и сега!

2. Най-лошото нещо, което може да се случи…

Ако не ви дава мира някаква ситуация, непременно си помислете кое е най-лошото нещо, което може да се случи. Може би то не е толкова ужасно, така че не изтощавайте нервната си система с деструктивни преживявания, а просто се подгответе за всякакви последствия и се опитайте да подобрите сегашната ситуация.

3. Ясни цели

Трябва да знаете ясно каква е целта в живота ви и какво по принцип искате. Това ще ви даде определена увереност и ще намали причините за безпокойство, тъй като това безцелно прекарване на времето изобщо не допринася за вашето спокойствие.

4. Строго планиране, ефективни решения

На първо място, напишете всичко, което ви причинява безпокойство, не забравяйте да посочите степента на важност на случаите. След това, срещу всяка точка, напишете приблизителен план за ваши действия за успокоение, срокове за тяхното изпълнение и смело пристъпете към тяхната реализация. Направете съответните вписвания в дневника си и веднага след като едно нещо вече е направено, не забравяйте да го отметнете – това ще доведе до вътрешната удовлетвореност от свършената работа, а тревогата от невъзможността за изпълнение на една или друга мащабна задача постепенно ще се изпари.

5. Животът ни е даден за интересни неща

Вниманието към постоянните преживявания може да бъде отвлечено от някое увлекателно занимание. Нека свободното ви време бъде запълнено с интересни неща – тогава просто няма да ви остане възможност да мислите и да се тревожите за лошото: четете, отидете на кино, играйте бинго, билярд! Концентрирайте се върху нещо конкретно и няма да смогнете да се тревожите за незначителни неща.

6. Основното нещо е правилната оценка

Много хора плащат твърде висока цена за много неща. Това, което изглежда толкова важно и необходимо днес, най-вероятно ще загуби цената си с течение на времето – тогава защо толкова скърбим? Сериозно си помислете: не е ли твърде висока цената, която трябва да платите?

7. Долу чувството за вина!

Не се притеснявайте за нищо! Това не означава, че ще станете ужасен егоист, който не се интересува от никого и от нищо. Просто вашите болезнени преживявания могат да ви причинят сериозни заболявания, независимо дали става дума за стомашна язва или хипертония. Важно е да се прави разлика между преживяване и състрадание. Причината за първото е страх, а за второто – любов. Състраданието означава, че предавате ситуацията на себе си и с помощта на знанията си се опитвате да помогнете на друг човек. Ако не можете да помогнете по никакъв начин, спрете да се ядосвате. Между другото, не поемайте отговорност за действията на другите – наоколо има интелигентни самодостатъчни хора, които сами трябва да осъзнаят всички последици от своите решения.

8. Не изобретявайте колелото

Или казано просто, не си измисляйте проблеми. Много често, преди да се случи нещо, въображението ни рисува най-лошия възможен вариант и вече сме разстроени от тъжните последствия. Но дали това ще се случи в действителност? Повярвайте ми: каквото и да се случи, то ще се случи, и тъй като не можете да повлияете на това, нямате нужда от излишно преживяване.

9. Гонете страховете си

Непрекъснат страх от уволнение, изневяра на съпруга/съпругата, детски пакости, наднормено тегло, старост. Достатъчно! Винаги можете да намерите изход от всяка ситуация: можете да кандидатствате за друга работа; да се запишете на фитнес, който да помогне за облекчаване на омразните килограми; ако редовно полагате малко усилия за укрепване на връзката, бракът ви е малко вероятно да се разпадне; и постоянното внимание към възпитанието на децата ви най-вероятно ще попречи на много неприятни ситуации с тях и т.н. Освен това, всички хора остаряват – това е природа и нищо не може да се направи. Защо да отравяте с негативизъм светлите минути от живота си. По-добре е просто да се насладите на това, което е!

10. Приемете себе си такива, каквито сте

Ако не можете да приемете себе си с всичките си недостатъци, това спешно трябва да се промени! Цената на душевното спокойствие е именно любов към себе си. Необходимо е да се отнасяте добре към себе си, независимо от външния си вид или каквито и да било недостатъци. Запомнете: никой не е съвършен, дори лицата от кориците на списанията в реалния живот не изглеждат толкова привлекателни, както ви се струва. Ето защо, обичайте се, въпреки че сте с наднормено тегло, или ако ви се струва, че кожата ви е прекалено бледа, не достатъчно гъста косата ви и т.н.

11. Не се притеснявайте какво мислят другите

Ние постоянно се притесняваме за това какво мислят другите хора за нас. Но те също си имат не малко проблеми, та едва ли ще мислят и за вас. Ето защо, правете всичко както ви е угодно (разбира се, в приемливи граници) – малко хора ще се интересуват от това. Между другото, добре би било да си повишите самооценката – с помощта на съответната литература. И тогава никакви кόси погледи или обидни думи няма да нарушат спокойствието ви.

12. Никой никому не е длъжен

Това обезателно трябва да се помни, когато се ядосвате на семейството и на приятелите си, че не правят каквото искате. Всеки, включително и вие, си има слабости и недостатъци. Затова да се „хващате“ за дребни неща изморява и вас, и другите. Приемете ги с техните несъвършенства.  Запомнете: възрастният човек не може да бъде променен, ако той сам не поиска.

13. Балансирайте работата с почивка

Ако сте настроени само за почивка и забавление, тогава работата ще се възприема само като досадно препятствие пред щастливия и безгрижен живот. В този случай трябва дълбоко да осъзнаете цялата необходимост от труда и заработването на пари, защото ако ги нямате, тогава няма да можете пълноценно да съществувате. Затова трябва да получавате удоволствие дори от самия процес на работа. Не получавате ли? Потърсете тогава друга работа. Не забравяйте, че работата отнема една трета от деня ви, затова е важно да чувствате удовлетворение от нея.

14. Бавно язди – далече стигни

Има категория хора, които искат да направят всичко много бързо. При тях всичко е ясно планирано и не допускат отклонения от начертания план. Но такъв режим е постоянен източник на стрес! Всяка незначителна подробност, липсваща в плана, може така да ги извади от релси, че човек буквално да загуби опора под краката си и да е крайно раздразнителен дори по най-незначителния повод. Постоянното бързане често ни лишава от най-важното: възможността да живеем пълноценно и да се наслаждаваме на всеки момент.

Нужно е да се опитате да преосмислите своите житейски приоритети. Това ще ви помогне да поставите правилно акцентите и да водите по-балансиран и удовлетворен живот. Може да започнете, като разберете какво не ви дава покой. В такива случаи винаги питайте себе си: защо се случва така? Постепенно това ще ви помогне да станете по-хармоничен човек.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар