11,791 пъти прочетена,  2 пъти прочетена днес

без семеен скандал

Отстояването на своята гледна точка е неотделима част от общуването във всяка съпружеска двойка. Но вашата аргументация не трябва винаги да завършва със сълзи, крясъци и изясняване на отношенията. Искате ли да съхраните своите нерви, сили и време? Разберете как да докажете правотата си без семеен скандал.

Няколко тайни за безконфликтно убеждаване

За съжаление, на никого все още не му се е отдало да изглади всички остри ръбове на семейния живот. Но възникването на спорове, кавги, даже скандали между съпрузите не се счита за нещо недопустимо – ние всички сме хора и у всеки от нас има собствено мнение за всичко, което се случва около нас. Ако не сте поддръжник на гръмкото изясняване на отношенията, но считате, че истината е на ваша страна, възползвайте се от тези съвети, които могат да ви помогнат безконфликтно да привлечете половинката си на своя страна.

Слушайте

Дори когато ситуацията е напечена, а вие сте побъркани от критики и разочарования, постарайте се да се слушате един друг. Преди да започнете да доказвате правотата си, предоставете възможността вашата половинка да ви изложи противоположната гледна точка. При това не трябва да прекъсвате събеседника или да се отказвате да го слушате. Няма да намерите правилната аргументация в спора, ако не узнаете какво мисли и чувства другия човек по отношение на настоящата ситуация.

Запазете спокойствие

Само ако се намирате в спокойно и уравновесено състояние, сте способни да мислите логически и да вземате решения. Ако сте раздразнени, ще започнете да нервничите и вече няма да слушате доводите и аргументите на опонента ви. Запазете хладнокръвие.

Не викайте

Повишаването на гласа е популярна техника за привличане на вниманието. За доказване на правотата ви, тя изобщо не подхожда. Колкото повече викате, толкова по-силно разстройвате другия човек, и толкова по-малко той обръща внимание на същността на вашите доказателства. От това борбата за отстояване на гледната точка само се засилва. Ако искате да получите желаното от вашата половинка, постарайте се дори в пика на напрежението да не губите самообладание, да говорите със спокоен глас и да не нагнетявате обстановката повече.

Не обиждайте личността

Личните обиди няма да ви помогнат за разрешаване на спора, те само могат да доведат до факта, че опонентът ви ще заеме по-агресивна позиция. Не забравяйте, че целта ви е разрешаване на конфликта, а не да унижавате събеседника. Отнасяйте се с уважение.

Придържайте се към темата на разговор

Най-лошо във всички спорове изглеждат тези хора, които се хващат за всяка дума и се опитват да направят от мухата слон. Строго се придържайте към темата, която се обсъжда. Бъдете логични и последователни, в противен случай другите могат да мислят, че сте започнали спор заради спора.

Дръжте ръцете си мирни

Това се отнася не само за битките. Не докосвайте събеседника си и не нарушавайте личното му пространство. Много хора обичат по време на спора да потупват по гърба или да разтърсят рамото на противника. Не трябва. Уважавайте и спазвайте дистанция.

Направете почивка

Чувствате, че можете да прекъснете? Направете почивка. Когато един от вас действително започне да кипи и престане да мисли трезво – необходимо е да направите пауза. Ако не направите това, никакви аргументи не могат да докажат своята правота без семеен скандал. Отдъхнете си един от друг. Но при всички положения поставете мирно многоточие във вашата дискусия, за да може като преосмислите нещата, да се върнете към нея по-късно.

Извинете се

Нека да признаем факта, че ние не винаги сме прави, но често не го осъзнаваме, когато сме разгорещени. Ако на някой от етапите на спора се осъзнаете, че действително сте направили нещо не както трябва, признайте грешката си и се извинете. Не е нужно да пълзите или да се превръщате в сладко виновно коте. Просто искрено и честно поискайте извинение.

Източник

Снимка

Може би ще ви бъде интересно да прочетете и 10 съвета за успешно сдобряване след скарване.

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has One Comment

  1. Ценен съвет! Трудно постижимо особено след 60г. Трудно не значи невъзможно-всичко е до нагласа,въпрос на ….колко го искаме…

Вашият коментар