Loading

ваканцията на децата

Всяка година когато дойде време за отпуската на родителите и ваканцията на децата, когато настъпят дългоочакваните летни дни, пред родителите застава въпросът: как да организират почивката на своето дете?

Нека назовем четирите най-разпространени заблуди на родителите за детската почивка и да се опитаме да се предпазим от тях.

1. Основното нещо е да дадете на детето пълна свобода по време на ваканцията.

По време на ваканцията не е важно да има програма в ежедневието. Можете да оставите детето да прави всичко: да се разхожда с приятели, да не си ляга до сутринта, да играе на компютърни игри и да гледате анимации без край.

За съжаление, след такава “почивка” детето може да се нуждае от допълнителна рехабилитация поне под формата на чист въздух и пълен сън. Родителите трябва да се грижат за организирането на ваканции, така че детето да може полезно за самото себе си да прекарва свободното си време, без да вреди на себе си и здравето си. Колкото по-неорганизирано е детето, толкова по-подробен би следвало да бъде планът. Помогнете на детето си да почива смислено. И за да премахнете тревожността – по всяко време на годината, включително и на ваканциите, е важно да се спазва дневен режим. Нека детето да става не толкова рано колкото за училище, но нека все пак да става сутрин горе-долу по едно и също време, а не на обяд и да си ляга в ранните сутрешни часове.

2. Ваканциите могат да бъдат добре прекарани у дома.

Най-важното нещо за пълноценна детска почивка е промяната на впечатленията и дейностите. Ето защо, дори ако нямате средства за пътувания по лагери и курорти, опитвайте се да извеждате детето поне за кратко време сред природата. Отидете на гости на приятели извън града, ако нямате собствена къща извън града, или на гости на роднини в друг град, или просто отидете на излет в планината за един уикенд.

Ако вашето дете прекарва лятото у дома, помислете за някои мини-екскурзии, пътувания и разходки, за да направите ваканцията по-интензивна. По време на пътуването можете да си вземете моливи, албум, карти, мини-конструктор. Всичко това ще помогне на детето да бъде постоянно заето и да не скучае. Предложете на детето да нарисува мястото, където отивате: морето, реката, гората, парка. Това ще го ангажира за известно време и то ще се ободри. По-големите деца по пътя могат да слушат аудио книги, което ще им помогне да прекарат времето си пълноценно.

3. И през лятото детето трябва да учи по малко, за да не забрави наученото за новата учебна година.

Представете си, че сте в отпуск и шефът ви е дал работа – за да не забравите уменията си. Малко вероятно е, че ще ви хареса. И защо детето в полагащото му се време за почивка да бъде натоварено с обучение по математика, езици и други науки? Ползите от това са малко – защото всичките му мисли ще са заети с предстоящите развлечения. Освен това, ако детето има конкретен списък от задачи за лятото, то обикновено не ги извършва веднага, а ги оставя за „после“ и те като “дамоклев меч”, надвисват над него до края на лятото. Това води до допълнителна тревога, която не позволява на детето да се отпусне, да се наслаждава на почивката. И в резултат на това ученикът няма да се чувства изобщо отпочинал. Ако наистина искате да ангажирате детето с нещо, можете да го направите под формата на съревнователна игра, в компанията на връстници.

Това не важи за четенето на книги. Четенето – това е една дейност сама по себе си завладяваща и за нея трябва винаги да се намира време.

4. По време на ваканцията на детето трябва да му се даде възможност да си отдъхне от родителите.

И това не е така. През цялата учебна година вие комуникирате с детето си през повечето време по делови въпроси: Какво учихте в училище? Изпитаха ли те днес? Колко ти писаха? Така че ваканцията е чудесна възможност да разговаряте с него на други теми: да говорите за вашите хобита и да се запознаете по-добре с интересите на вашия син или дъщеря, да обсъдите семейните планове. Разбира се, не трябва да се отказвате от отиването при баба или от лагера, но за трите летни месеци, намерете поне две седмици, които да прекарате съвместно с детето си.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар