Loading

спи

Всички в своето детство сме слушали фразата: „Време е за сън. Започва „Лека нощ, деца!“

Постепенно навиците се менят, при това не само у възрастните, но и у децата. Ако по-рано в 21.00 ч ние вече лежехме в леглата си, то съвременното дете в това време е трудно да го убедиш да си облече дори пижамата.

Детето трябва да се слага да спи рано. И без никакви оправдания! Това е необходимо, защото хормонът на растежа започва да се изработва в четвъртия стадий на съня. Например, в 00:30 ч, ако детето си е легнало в девет. Ако сме го сложили да легне много късно, остава много малко време за изработката на този хормон, което сериозно влияе на неговия ръст.

Също така изследвания показват, че децата с правилен режим на сън са по-концентрирани по време на уроците и по-добре запомнят материала. Още един значителен плюс е това, че децата с режим имат малък риск от развитие на болестта Алцхаймер в зряла възраст, доколкото, по думите на лекарите, има два способа за забавянето на тази болест: съня и физическите упражнения.

Задача на родителите е да създават и следят за навиците на своето дете. Ясно е, че вие работите по цял ден и единственото време, когато можете да си отдъхнете, е вечер. Но не трябва да се забравя, че децата копират всички навици на възрастните, затова е във ваш интерес да създадете режим на детето. В края на краищата, това непременно ще окаже влияние върху неговото бъдеще – както във физическо, така и в психично отношение.

Как да пренастроим навиците и да научим детето да си ляга да спи по-рано?
 • Ситуацията трябва да се промени в нейния корен. Не е достатъчно да научим само детето да се слага да си ляга по-рано. Необходимо е всички членове на семейството да следват този режим. Ако детето чува гласове след като е легнало, вижда светлина под затворените врати, то автоматично ще си направи извода, че времето за окончателно лягане все още не е дошло.
 • Друго решение – да се изгради традиция да се чете на детето преди сън. Така то ще разбере, че ако мама или тати му четат книжка, значи скоро ще го сложат да спи.
 • Не маловажен фактор, който подготвя за сън, е топлото нощно осветление в стаята. Според психолозите, топлият жълт цвят предизвиква релаксация и помага за прехода към света на сънищата.
 • Още един съвет – изключете и приберете всички свои електронни устройства и телевизори за през нощта. С постоянното включване и проверяване на устройствата посред нощ, вие давате лош пример на детето, ако спите с него в една стая. Този пример може да доведе до повтаряне на вашите вредни навици от негова страна.
 • Не трябва да се забравя и за спорта. Децата, които тренират, вечер заспиват много по-бързо.

Не пренебрегвайте тези правила. Навикът да се ляга рано в детска възраст дава добри плодове в бъдещето. От такива деца се формират уверени, физически и емоционално здрави възрастни.

Източник

Снимка

Други статии, които биха могли да ви заинтересуват на тема сън:

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар