Бори Семерджиева

Здравейте, казвам се Боряна. За всички мои познати обаче съм Бори. Така че приятно ми е, аз съм Бори Семерджиевадоктор по психология (PhD), позитивен психотерапевт в процес на формиране и тук ще може да научите малко повече за мен.

Психологията, човешките взаимоотношения и самоусъвършенстването са моите страсти. Разбрах, че ще се занимавам с психология още в прогимназията, когато прочетох книжката “Човекът – психология” на Я. Коломински. Оттогава нямах търпение да завърша училище и да започна да уча “познатата непозната”, както Коломински нарича тази наука.

Завърших психология с магистратура по Социална психология с отличие и няколко години по-късно успешно защитих докторантура по Възрастова и педагогическа психология. Темата ми беше насочена към междуличностните взаимоотношения между родители и деца, между мъжете и жените, както и механизмите, по които си подбираме партньор в живота.

И тъй като самоусъвършенстването и позитивизмът са част от нещата, към които постоянно се стремя, в момента се обучавам в майсторско ниво на Позитивна психотерапия към Дружеството по позитивна психотерапия в България. Член съм на дружеството и работя под супервизия.

Едновременно с това завърших и специализация Психология и психотерапия на кризисните състояния в Медицински университет – Пловдив.

Обожавам да се занимавам с деца и затова не спирам да се надграждам и в тази насока – сертифицирах се в Детска игрова психотерапия и Магията на терапевтичните приказки и кукли към Института по позитивна психотерапия, както и в Практическа арттерапия към Института за терапия и експресивни изкуства.

По-подробно с моите обучения, компетенции, допълнителни квалификации, участия в научни изследвания и проекти, участия в научни конференции, както и с научните ми публикации и доклади може да се запознаете, ако влезете в подменюто ОБУЧЕНИЯ И КОМПЕТЕНЦИИ.

Той – животът, на няколко пъти се e опитвал да ме откъсне временно от психологията. Работила съм доста неща, които не са свързани пряко с нея, но винаги нещо ме връща обратно към моята страст. Защото вярвам, че човек трябва да се занимава с това, което му носи вдъхновение, удовлетвореност; с това, което усеща като свое призвание. Усмивките в очите на хората, благодарните искри в тях са доказателство, че съм на прав път.

Преподавала съм в два университета (СУ “Св. Климент Охридски” и ЮЗУ “Неофит Рилски”), работила съм в агенция за подбор на персонал, била съм психолог в помощно училище, работила съм и в сферите на човешките ресурси, на търговията, на маркетинга и рекламата. Водила съм курсове и тренинги за придобиване и усъвършенстване на умения.

Успоредно с тези неща винаги съм намирала време за детски, семейни и индивидуални консултации в лични срещи или онлайн.

По мои наблюдения, до скоро българинът считаше, че психолог и психиатър е едно и също. Признанието, че има проблем, за разрешаването на който би му бил от полза психолог, бе равносилно на това да признае, че самият той нещо не е “в ред”. В последните години демократичният начин на мислене и западния модел разчупват тази представа. Все повече хора вече знаят, че психологът се занимава с нормални и обикновени хора като мен и вас. В случай, че не сте сигурни, че знаете точно с какво се занимава психологът или дали ви е необходим точно психолог, информацията, която ще намерите в менюто ЗАЩО ПСИХОЛОГ? е точно за вас.

За да се свържете с мен – вижте менюто КОНТАКТ С МЕН. За мен ще бъде удоволствие да допринеса за възвръщането на вътрешното ви усещане за баланс в живота!

Негативизмът е онази част от цялото на позитума (както го наричат в позитивната психотерапия – съвкупността от плюс и минус), върху която според мен, ако стъпиш, можеш да се изкачиш по-високо. Той е опитът, който те изгражда. Защото дори и в негативното можеш да намериш поуката, която да те изкачи нагоре.

Както казва Томас Едисон: “Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане.”

Позитивизмът е онази движеща сила, която те кара сутрин да станеш от леглото и да се усмихнеш на новия ден. Кара те да се изправиш след бурята и да започнеш отново. Затова залагам на него. На позитивизма. И раздавам щедро позитивизъм. Тук. И на моята страничка във фейсбук. За да можете да се справите днес по-добре от вчера. И утре да сте по-добре от днес 🙂

Идеята за този сайт се зароди преди години, тъй като търсех начин да обединя всичко, към което се стремя, което ме докосва. Да обединя психологията, позитивизма и самоусъвършенстването в едно.  Тук ще намерите статии, от които ще можете да почерпите идеи как сами да си помогнете в някои ситуации. Или пък ще почерпите вдъхновение да се самоусъвършенствате. А също така може да получите компетентна психологична помощ. Така, през 2014 година, се роди Посъветвай.ме – сайтът за ПСИхологически СЪВЕТи за позитивизъм, увереност и още нещо…

С годините все повече се убеждавах, че

  • едно от най-важните неща за психическото и емоционално благосъстояние на човек,
  • това, което той винаги търси (съзнателно или не),
  • липсата на което винаги го кара да изпитва дискомфорт и
  • дори е в основата на неговото усещане за щастие е

хармонията, баланса – вътрешен и външен. 

Така, през 2022 година, Посъветвай.ме се разшири и трансформира в Намери своя баланс.

Намери своя баланс

Структурата на сайта е запазена същата, но основната му цел ще бъде подпомагане постигането на усещане за баланс:

  • баланс вътре в себе си, със своето Аз, баланс в своите мисли, чувства и постъпки, свързване с вътрешното си дете;
  • баланс извън себе си – между ролите, в които влизаме, баланс между дейностите, които извършваме (работа, почивка, личен живот, семейство…) 

Приятно четене!

P.S. Ще се радвам да оставите отзиви, мнения и препоръки в КНИГАТА ЗА ОТЗИВИ. Благодаря!