Loading

значение на сънищата

Разбирането и тълкуването на сънищата винаги е било интересно за хората. Психологическото значение на сънищата разкрива това, което нашето подсъзнание се опитва да ни обясни. 

В продължение на 90 минути до два или повече часа всяка нощ, всеки един човек на Земята сънува. Понякога сънищата са ясни в значението си на сънуващия: отдавна загубен приятел се появява отново, почивате си на тропически плаж или печелите джакпота от лотария.

Но сънищата не винаги означават нещо елементарно, а в областта на научните изследвания сънят става още по-завладяващ, когато хора от различни култури и произход съобщават, че имат подобни сънища.

“Сънищата са универсален език, създавайки често сложни изображения от емоционални концепции”, обяснява Сюзан Бергман, лицензиран социален работник и професионален работник по сънищата в продължение на повече от 16 години.

“Няма единно, окончателно значение за символи и образи в сънищата”, отбелязва Бергман. “Но точно както усмивката обикновено означава, че някой е щастлив, тези изображения в сънищата са толкова чести, че те имат общоприето значение.”

Чудили ли сте се какво се опитват да ви кажат вашите сънища? Тези необичайни, странни, призрачни, сюрреалистични случки, които изникват в ума ви докато спите?

Сънищата са врата към вашето подсъзнание

Те съдържат нещо важно, което може би пропускате да видите в забързаното си ежедневие. Вероятно дори съдържат решението на вашите проблеми, отразяват вашите предчувствия или дори предвиждат бъдещи събития…

Ето вижте психологическото значение на сънищата:

значение на сънищата
НЯКОЙ ВИ ПРЕСЛЕДВА

Това е един от най-често срещаните сънища. Означава, че се чувствате застрашени от нещо в реалния живот. Означава също, че избирате да избягате от нещо (човек, ситуация, проблем като цяло) защото се страхувате да се преборите с него.

ВОДА

Водата е огледалото на вашето подсъзнание. Качеството на водата описва вашите емоции. Кристално чиста, прозрачна, гладка, спокойна – подобни описания разкриват, че вероятно сте на път или вече достигате до силни прозрения, що се отнася до вашите желания и чувства. И обратно – колкото по-мътна и бурна е водата, толкова по-объркани и безпомощни се чувствате вие в определена ситуация.

значение на сънищата
значение на сънищата
ПАДАТЕ

Усещането за падане от небостъргач или пък скала също е един от най-често срещаните сънища. Тълкува се с две значения: едното е, че се тревожите за нещо, което е извън вашия контрол, а другото е, че чувствате, че сте се провалили в някоя сфера от живота ви.

ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Сънищата с превозни средства отразяват по какъв път сме тръгнали в реалния си живот и до колко самите ние успяваме да контролираме събитията и имаме познания в сферата, в която искаме да се изявяваме. Например: управляваме умело автомобил или пък сме в самолет, над чийто курс и посока не можем да въздействаме, плаваме с кораб в грешна посока или се качваме в автобус, който се чупи и спира – начинът по който се придвижваме и усещанията, които имаме по време на съня съответно показват до колко владеем ситуацията в реалния живот.

значение на сънищата
ХОРА

Виждайки други хора в съня си, често е отражение на различните аспекти на личността. Хората в сънищата може да са свързани с характеристиките, които трябва да развият. Някои хора са пряко свързани със съществуващите отношения или междуличностни проблеми, които трябва да разрешат сами.

ПАРАЛИЗИРАНИ СТЕ

Неизвестен факт за повечето хора е, че тялото всъщност изпитва форма на парализа по време на сънуването, която го предпазва от физическо извършване на действията, осъществявани в сънищата, затова сънуването на парализа често представлява припокриването между етапа на REM и фазата на събуждане от съня. Сънуването на парализа може също така да показва, че чувствате че губите контрол в определена сфера от живота си.

значение на сънищата
СМЪРТ

Да видите, че ваш близък умира, е едно от най-неприятните изживявания, които можете да изпитате на сън. Независимо от факта, че смъртта често се интерпретира като нещо отрицателно, в случая трябва да я идентифицираме с емоционална промяна за сънуващия – нещо старо умира, за да направи място за нещо ново.

ЛЕТЕНЕ

Тълкуванието на този сън е точната противоположност на съня, в който падате. Полетът ви показва, че животът ви върви в правилната посока, имате контрол над събитията, осъществявате желанията си и най-вече изпитвате чувство на превъзходство, но по един добър, позитивен начин.

значение на сънищата
ГОЛИ СТЕ НА ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО

Ако сънувате, че не сте в състояние да покриете голото си тяло на обществени места, сънят ви показва, че сте под стрес, чувствате се емоционално или психологически уязвими. Или пък, че някой, на когото не вярвате, знае твърде много за вас – възможно е дори самите вие да сте се подлъгали и да сте се разкрили пред този човек. Този сън говори още, че най-вероятно се опитвате да скриете нещо от другите в реалния живот. Забелязали сте, че никой друг в съня ви не го интересува, че сте голи и вие сте единственият, който се притеснява от това? Това означава, че сте единственият, който дава толкова много мисъл и енергия в тази ситуация.

БЕБЕ

Сънуването на бебе често представлява нещо ново: може да е нова идея, нов проект за работа, ново развитие или потенциал за растеж в определена област на нашия живот.

значение на сънищата
значение на сънищата
ХРАНА

Храната символизира енергия, знания и е пряко свързана с нашия интелект, емоции и духовност. Храната може да бъде проява на идиоми като “храна за размисъл”, както и да разкрие, че може да сме “гладни” за нова информация и прозрения.

КЪЩА

Къщите често представляват съзнанието на сънуващия. Различните нива или стаи могат да са свързани с различни аспекти на личността на сънуващия и различни степени на съзнание. Сутеренът често представлява това, което е било пренебрегнато, или това, с което сънуващият не е наясно в неговата или нейната живот, докато спалните свързани с интимни мисли и чувства – най-близките до сърцевината на сънуващия.

значение на сънищата
СЕКС

Сексът в сънищата може просто да бъде отдушник на сексуално изразяване. Но сънуването на секс също може да символизира съкровени връзки между себе си и другите, както и фигуративно интегриране на нова информация.

ЗАКЪСНЯВАТЕ

Това е един сън, който може да покаже, че сте загрижени за работа, училище или за нещо, което предстои. Ако постоянно сънувате, че закъснявате, може да означава, че съжалявате за възможност, която сте пропуснали или че наистина имате нужда от получаване на ред в живота си.

значение на сънищата
значение на сънищата
ЗЪБИТЕ ВИ ПАДАТ

Много хора са имали такъв сън – чувствате, че дъвчете нещо в устата си и когато го изплювате, за видите какво е, осъзнавате, че всъщност това е някой от вашите зъби. Според учените, зъбите са свързани с нашата сила, мъдрост и способност да общуваме. Ето защо, такива сънища идват предимно когато не успяваме да се социализираме или да покажем истинските си чувства в комуникацията си с другите.

ИЗПИТВАТ ВИ

Такива сънища се появяват когато в истинския живот чувстваме, че някой ни тества, съди или преценява. Често сценария при подобни сънища е, че не можете да стигнете навреме за изпит, че изведнъж губите способността си да пишете, забравили сте да си вземете химикалка, свършва ви времето. Всичко това означава, че сте нервни и се съмнявате в собствените си способности и знания в определена сфера.

значение на сънищата
значение на сънищата
ДЕМОНИ И ДЯВОЛИ

Дали в реалния живот не сте жертва на собствените си подтиснати емоции? Дали пък някой не ви пресира или стресира на такова ниво, че не можете да се справите с атаките? Или сте обидени и не можете да простите? Вероятно подсъзнанието ви казва, че е нужно да промените поведението си и отношението си към някои неща от живота.

УБИВАТЕ НЯКОГО

Поредният ужасяващ сън. Убийството разкрива вашето подсъзнателно желание да убиете част от себе си, намерението ви да промените личността си по някакъв начин.

значение на сънищата
значение на сънищата
ПОПАДНАЛИ СТЕ В КАПАН

В клетка сте или пък в кутия. Това е много често срещан сън, който отразява вашата неспособност да се освободите от последствията на лошо взето решение, неправилен избор или потискаща ви ситуация.

ЗМИИ

Змиите са известни с това, че сменят кожата си – те са символ на трансформация и изцеление от древни времена. В други случаи обаче, могат да означават, че изпитвате срам или вина. Чувствате, че трябва да бъдете наказани или се обвинявате, че сте извършили някакъв грях.

значение на сънищата
значение на сънищата
ОПИТВАТЕ СЕ ДА ХОДИТЕ, НО НЕ ПОМРЪДВАТЕ

Този сън може да прилича и на съня с преследването. Бягате или се опитвате да тичате, но се оказва, че краката ви не помръдват или че каквото и да правите винаги оставате на същото място – сякаш тичате по бягаща пътека. Според учените, този сън показва, че носите няколко дини под една мишница – опитвате се да се справите с куп проблеми или проекти за кратък период и усещате, че няма как да компенсирате изгубеното време.

КОСА

Сънищата с коса са пряко свързани със сексуалността ви. Гъстото окосмяване или буйна коса на сън, символизират полова сила, докато загубата на коса в съня показва намаляване на либидото.

значение на сънищата
значение на сънищата
ИЗНЕВЯРА

Сънуването на изневяра рядко означава, че се случва действителна афера. Това, обаче означава, че нещо стои на пътя на вашата връзка. Обикновено виновникът е работата. Но това може да е и Xbox, голфа или футбола. Този сън може действително засили пламъците на връзката ви, но след като установите причината, компромиса. Предложете на половинката си да се откаже или да намали дейността, която ви кара да се чувствате изолиран/а.

АПОКАЛИПСИС СЕГА

Сънищата за края на света са много чести и сигнализират, че някои аспекти на нашия собствен свят са към края си или се променят. Преместването в нов град, промяна на кариерата или отказване от пристрастяване – всички тези промени могат да доведат до апокалиптични сънища с тях. Дали тези значителни промени са се случили или трябва да се случат, това не е буквално края на света.

значение на сънищата
КЪДЕ Е КОЛАТА МИ?

Загубата на колата си в съня е свързана с несигурност или загуба на мотивация. Добре е да се попитате кое е това, което вече не искате да продължите или кое ви кара да се чувствате несигурни. Твърде често скоро пенсиониралите се сънуват подобен сън. Това е така, защото той е отражение на чувствата им, че са без посока сега, когато вече не са на работа и нямат мотивация да се изправят всяка сутрин. Този сън показва, че вашето подсъзнание иска да намери нов път. Време е да опитате нещо по-различно, защото посоката, в която се насочили в момента няма да ви доведе до никъде.

“ЗАТВОРЕНО ПОРАДИ РЕМОНТ”

Най-честия сън за тоалетна е за запушена такава и за невъзможността тя да бъде използвана поради нейното състояние. Това често е свързано с невъзможността да изразите себе си, когато нещо наистина ви притеснява. Ако сънувате гадни, запушени или неизползваеми тоалетни, трябва да се запитате какво чувство на неудовлетвореност или негативност изпитвате в момента. Какво държите така, че да не може да се “отмие”. Пуснете го!

значение на сънищата
ГЛУПАВ СМАРТФОН

Смартфоните и Facebook са най-новите популярни икони, които намират своето място в тълкуването на сънищата. Най-често се сънува набиране по телефона – или не можете да наберете номера и той да се покаже така, че можете да осъществите повикване, или пръстите ви са твърде дебели, или вашето обаждане не може да се осъществи. Този вид сънища е свързан с комуникацията в реалния живот. Ако не сте в състояние да осъществите повикване по някаква причина, тогава може би чувствате, че вашите мисли, мнения или чувства не се чуват или зачитат от някой друг.

КОСМАТ ПРИЯТЕЛ

В сънищата, кучетата представляват характеристиките, които притежават: лоялност и приятелство. Когато сънувате куче, помислете дали съня не отразява връзка, която имате с човек. Задайте си въпроса кои от вашите реални взаимоотношения ви напомнят за поведението на кучето в съня ви. Вие или някой друг дали е лоялен като лабрадор или е зъл като питбул? Сънуването на куче ще ви покаже степента на лоялност у вас или връзка с вас. А също и дали тази връзка се нуждае от обучение в послушание или трябва да бъде пусната на свобода.

*  *  *

Помнене на сънищата

Искате да си спомняте повече ваши сънища? Опитайте се да давате на сънищата си заглавия, предлага експертът по съня Карън Силвърстийн. Веднага след като се събудите, ако можете да си припомните дори един фрагмент от съня си, разсъждавайте върху него и му дайте заглавие. “Важно е също да се направи проверка на действителността”, казва Силвърстийн. “Задайте си въпроса, как ме кара да се чувствам този сън?”

Снимка


Други статии, които биха могли да ви заинтересуват на тема сън:

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has 2 Comments

 1. dimitar

  Da gelaia . Imama edin taka vapros , kak da se nay4a da kontroliram podsasnanieto si .

  1. BorryPsy

   Една чудесна книга с много добри техники за контрол на съзнанието и развиване на подсъзнанието у човека е “Подсъзнанието може всичко” на Джон Кехоу. Мисля, че ще ви хареса 🙂

Вашият коментар