Loading

как да бъдем оптимисти

Как да бъдем оптимисти? Трудно ли е да бъдеш оптимист? Вие познавате тоя тип хора, които независимо колко са добре нещата, успяват да ги обърнат с главата надолу и те да започнат наистина да вървят така. И интересното е това, че тези хора изглеждат по-щастливи, когато са открили потенциален провал. Те се наслаждават на възможността да бъдат губещи, да имат само един човек на своя страна, да имат по-малко, отколкото всеки друг, да им предстои най-голямата борба.

“Как ще се почувствате, че, ако ви кажа, че има доказателство, което показва, че позитивното мислене и всички твърдения, които може да поберете в пазарската количка, са нищо, когато не постигат целта си?

…, че тайната на успеха, е в това как се справяме с нещата, когато не сме успешни, а не само как да се подготвим за успеха”

Откриваме през годините, че положителните изказвания, които правим за себе си имат малък ефект. Най-важното е това, което си мислите, когато сте се провалили, използвайки силата на “не-негативното мислене.” Промяната на деструктивните неща, които си казвате, когато не сте успели, е главното умение на позитивизма.

(Селигман, евродепутат, 2006 г.)

Мартин Селигман има огромен обем от научни данни, събирани в продължение на 20 години, които ни показват, че е напълно възможно да се научим как да бъдем позитивни. Знам, че звучи нелогично. Ние всички знаем, че леопардите не променят своите петна, нали? Но пък може би можем да превърнем леопард в зебра с добри бояджийки умения чрез

обяснителен стил.

Изследванията на Селигман върху обяснителния стил ни показват, че има 3 начина, по които хората обясняват или оправдават нежелано явление и те са постоянност, глобализация и персонализация.

Какво си казвате, когато нещата не вървят така, както сте се надявали. Следващият път, нещата не вървят добре, или не съвсем както сте планирали, спрете и помислете за това как си обяснявате събитието, след което се опитайте да си го обясните по-оптимистично.

Постоянност

Много от нас се отказват твърде лесно, вярвайки, че лошите събития, които са ни се случили са постоянни. Ние вярваме, че тези събития се случват през цялото време с нас и че ще продължат да се случват. Започваме изреченията с:

 • Аз никога не печеля …
 • Диетите никога не ми действат…
 • Шефът винаги ме мрази …

Това са много постоянни оценки. Опитайте се да ги кажете като оптимист:

 • Аз не спечелих този път, бях уморен и просто е необходимо малко повече практика.
 • Диетата не проработи този път, защото бях на почивка и се хранех навън често.
 • Шефът е ядосан на всички тази седмица, не само на мен, той е имал трудна седмица и е уморен.

Направете тези събития необичайни, а не универсални.

Глобализация

Докато постоянността е свързана с времето, глобализацията е относно пространството, специфичното срещу универсалното.

Оптимистичните хора не вземат конкретно събитие или ситуация и да го обобщават като универсално. Множество глобални оценки като:

 • Всички шефове са ядосани и несправедливи.
 • Всички си мислят, че съм некомпетентен.

Могат да бъдат преразгледани като:

 • Моят шеф беше ядосан и неприятен миналата седмица, защото беше под интензивно напрежение.
 • Направих грешка спрямо един колега, но останалите мои колеги знаят колко компетентен съм аз.
Персонализация

Когато нещо лошо се случва на човек с ниско самочувствие, той е склонен да обвини себе си за случилото се. Уверените, оптимистични хора, винаги ще намери причина, поради която е виновен някой друг. Променете “аз съм глупав” на “ти си глупав” (може да не казвате това на глас).

Промяната на “аз съм безполезен в голфа” на “Аз не разполагам с достатъчно време, за да практикувам, за да бъда наистина добър” изглежда по съвсем различен начин.

Промяната на начина, по който говорите за себе си, когато нещо не върви така, както сте се надявали, има значително влияние върху това дали сте в състояние да вървите напред с оптимизъм или песимистично. Ние всички знаем, че получаваме това, което искаме и това, в което вярваме. Ако ние непрекъснато си казваме, ние никога не печелим, всички са против нас, ние сме безнадеждни, познайте какво ще се случи – Вселената ще ни достави това, в което вярваме. Слушайте какво говорите на себе си днес. Може не винаги да се хващате навреме, но пък сте направили първата крачка – осъзнаването.

Източник

Снимка

Ако ви е интересно да разберете дали в повечето случаи възприемате ситуациите оптимистично и реагирате като оптимист, или напротив – като песимист, може би ще ви бъде интересно да решите този психологически тест.

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар