Loading

да научим на дисциплина

Когато детето ни опъва последните нерви, ни се иска незабавно да сложим край на цялото това непослушание и да покажем кой командва тук, нали? Приучаването към дисциплина е нелека задача, затова много майки и татковци претърпяват неуспех, сблъсквайки се с упорството на своите малки пакостници. Ето няколко важни съвета, които могат да ви помогнат да избегнете разпространението на родителските грешки в детското възпитание.

Как да станем мъдри родители?

Нашите педагогически методи често са импулсивни и не винаги правилни. За да станете мъдри и търпеливи в отношението си към своите дъщери и синове, възползвайте се от препоръките на специалистите.

Бъдете последователни

Такъв съвет ще ви даде всеки детски психолог! Родителската последователност е особено важна във времето на възпитание в отговорност и приучаване към послушание. Изберете една от формите за поддържане на дисциплина, заедно с нея и едно наказание за лошо поведение, и твърдо се придържайте към своя избор. Продължителността и тежестта на наказанието може да се променя, но самото наказание трябва да бъде ясно определено. Преди вашия малък разбойник да дръпне сестра си за косите, той трябва да знае какво го очаква, ако направи тази пакост.

Бъдете нежни, но твърди

Най-разпространената родителска грешка е двуличието. Можем да бъдем най-добрите приятели на малчугана, а след секунда ожесточено да се караме на детето за някакво провинение. Яростно пръскайки слюнка, е малко вероятно да получите неговото разбиране и уважение. Разбира се, трябва да бъдем ласкави и дружелюбни към своето дете, но не се оставяйте тази дружелюбност да ви подхлъзне, приисквайки ви се да отмените по-рано установените правила. Децата са отлични манипулатори, които ще се постараят да постигнат именно това. Затова бъдете нежни, но твърди ръководители на своите палавници.

Обещавайте правилно

Създайте правила, разбираеми за детето. Ако е необходимо, закачете ги на стената. Казвайте на детето какво очаквате от него. Разказвайте истории от своето детство и за уроци, които сте научили от едни или други ситуации. Разговаряйте с децата си преди сън, по време на път, пращайте им SMS-и, звънете, давайте съвети, всяка свободна минута посвещавайте на общуването си с тях. Малките пакостници ще знаят какво няма да имат, ако сбъркат, а не какво искате от тях, кое е правилно, ако не им го обяснявате.

Бъдете справедливи

Чували ли сте някога за смъртно наказание за неправилно паркиране? Не? А случвало ли ви се е понякога несправедливо да наказвате своето дете, но по-късно, разбирайки неадекватността на своето решение, да отменяте наказанието? Не отричайте, с всички родители се е случвало. Много е лесно да се намери различно оправдание за това, защо вашето дете е било наказано две седмици за една, не намясто казана дума по време на разговор с възрастните. Може да се оправдаете с вашата нервност, силния стрес, под който сте и пр., но всичко това са слаби оправдания. Не постъпвайте така повече!

Един от важните съвети за родители е – бъдете винаги справедливи. Не съдете прибързано. Преди да раздавате наказание, дайте си време да помислите за случващото се, за виновника и за себе си. Нека минат няколко часа преди да вземете решение. Ако и тогава смятате, че наказвате справедливо, довършете започнатото докрай: ако кажете – седмица без телевизия, значи това е равно на седмица – нито ден повече или по-малко.

Не позволявайте вашето его да управлява ситуацията

Винаги аргументирайте действията си. Когато малките поставят под съмнение нашите решения, ние приемаме като неуважение това от тяхна страна и позволяваме на нашето его да управлява ситуацията. Затова често на въпроса “защо” отговаряме “защото така казвам”. Това е неправилно, такова обяснение може само да предизвика недоумение и обида. Главната цел на възпитанието е да научим сина си или дъщеря си самостоятелно да вземат решения, както правят това родителите. А в този случай, без подробни обяснения не правите това.

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар