Loading

как да отгледаме щастливо дете

Всички родители желаят здраве и щастие за своето дете. За здравето е писано и се знае много, но как да отгледаме щастливо дете? За разлика от детските настинки, на които ние не винаги можем да повлияем, щастието на хлапетата и безгрижното детство зависят пряко от околните възрастни. Ако искате да узнаете как да отгледате щастливо дете, възползвайте се от тези прости съвети на детските психолози.

Тест за детско щастие

За начало, отговорете на няколко въпроса, които ще покажат дали са щастливи вашите деца в този момент:

1. Дали вашето дете е разговорливо, усмихнато, ласкаво, игриво, радостно, живо и любопитно?
2. Има ли вашето хлапе приятели, които да го викат за забавления или да го канят на рождени дни? Комфортно ли се чувства детето при общуване с връстници?
3. Вашият син или дъщеря обича ли да остава сам/сама в детската стая или предпочита да се занимава с неговите/нейните си неща в стаята, в която са останалите членове на семейството?
4. У вашето дете има ли режим на сън и хранене?
5. Забелязали ли сте внезапно намаляване на училищната успеваемост у вашите деца?
6. Жалва ли се вашия малчуган от живота?

Ако поизмените малко тези въпроси, може да узнаете много и за щастието и при възрастния човек.

Независимо обаче, какви ще бъдат отговорите, важно е да се разбере, че никой не е щастлив постоянно. Има моменти, когато вашето дете ще е разочаровано от нещо, ще е тъжно или ще се сърди. И вие като родители сте длъжни да го научите да се справя с разочарованията и душевната болка.

Всичко ли знаете за проблемите на своето дете?

За да отгледате щастливо хлапе, необходимо е да знаете за неговите проблеми и да му помагате да ги решава.

  • Поговорете с детето. Попитайте го какво го натъжава най-много, от какво се бои или се опасява.
  • Признайте своите страхове и болка. Възможно е да се боите от същото като вашето отроче, но само то честно да си признава своя страх, а вие да не можете да го признаете. Ако детската прямота ви е оголила нерв, не започвайте да нервничите или да излизате от кожата си. Вслушвайте се в детето, показвайте само положителни емоции, иначе следващия път малчугана няма да се разкрие пред вас.
  • Нека вашите деца знаят, че винаги ще ги подкрепите, утешите и ще се постараете да ги избавите от безпокойството, което е настъпило у тях.

Родителите винаги са длъжни да обръщат внимание на детското настроение, успеваемост, приятели, проблеми, поражения, победи. Всеки един от тези фактори може да изиграе решаваща роля в израстването на вашия син или дъщеря като личност. Нещастното дете има малко приятели, много страхове и лоши отношения с връстниците. То може да страда от издевателства или самото то да бъде хулиган и да демонстрира агресия.

Отглеждането на щастливо дете – това е сериозен и голям труд. Обаче тази задача е по силите на повечето родители. Не пренебрегвайте потребностите на детето, правете всичко възможно за решаването на детските проблеми и преодоляването на детските страхове. И помнете, че резултатът от вашата родителска грижа е детето да израсне здраво и щастливо.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар