Loading

как да простим обидата

Ако желаете да се почувствате свободно, да се освободите от тежестта в душата ви и да станете по-любящи, простете на хората, които са ви обидили и на вас самите. Гневът и разочарованието, които са останали вътре във вас могат да влияят негативно върху вашия живот. Искате ли да узнаете как да простите на човек и да се освободите от обидата? Ето практични препоръки от авторитетни психолози, които могат да ви помогнат да направите това.

Да простите – означава да намерите свободата

Прошката е облекчение. Прощавайки на човек, ще ви бъде много по-леко да станете щастливи и продуктивни в постигането на своите цели, защото прощавайки на другите хора, вие правите по-добро не на тях, а на себе си. Обаче, смиреното изкупление на собствените грехове е отличен способ за повишаване на самооценката.

Непростената обида може:
 • Да ви лиши от чувството за собствено достойнство.
 • Да ви държи в лапите на гнева, възмущението и негодуванието.
 • Да ви застави да чувствате безпомощност и разочарование.
 • Да ви причини физическо и психологическо страдание.
 • Да ви лиши от радостното наслаждаване на отношенията или постиженията.
Прощавайки или искайки прошка, ще получите:
 • Облекчение и освобождаване от лошите мисли.
 • Лекота, чувство за състрадание и доброжелателност.
 • Усещане за благородство, което ще ви направи по-добри, ще ви въодушеви и ще ви даде сили.
 • Възможност да станете съвсем нов, обновен човек.
Погледнете фактите в очите:

Нека бъдем откровени – длъжни сме да прощаваме, защото нашата обида доста тежи и е неприятна. Ако не признаете, че заровили в плаващите пясъци своята озлобеност, никога няма да я извадите оттам и няма да можете да живеете пълноценен живот.

Избавете се от гнева

Даже ако знаете, че действието на този, който ви е обидил е действително отвратително и вашият гняв е справедлив, постарайте се да намерите в себе си сили, за да обуздаете вашето раздразнение и злоба.

Спомнете си своите обиди

Спомнете си всичките получени оскърбления. Но не заради това да се облеете в сълзи от жалост към себе си. Вместо това вземете лист хартия, химикалка и подробно опишете обидите, които са ви били нанесени. Започвайте всяко ново описание със следните думи: „Аз напълно прощавам на ______ (името на човека) за ______ (списък със злините)”. Не пишете механично, бъдете искрени, честни и се замисляйте за всяка дума. Когато свършите, прочетете списъка няколко пъти, след това го запалете над тоалетната чиния, изчакайте хартията максимално да догори в ръката ви и изхвърлете във водата нейните остатъци заедно с пепелта.

Такава процедура освобождава от гнетящото чувство за несправедливост. Ако трябва, повторете всичко гореописано толкова пъти, колкото е необходимо. Но бъдете внимателни: изгорените палци и пожарът не са нужни никому.

Оправдайте, ако нямате достатъчно улики

Приемете, че в болшинството случаи обиждащите ви са били просто егоисти. Те не могат да разберат, че ви нараняват. Бъдете по-достойни и благородни от тези глупци. Отнесете се с разбиране към тези постъпки, които простите хора вършат и избавете себе си от гадните спомени.

Простете на самите себе си

За да се освободите от гнета на гнева и разочарованието, не е достатъчно да простите само на човека, който ви е обидил, защото вие също сте направил грешка и много добре помните това. Едва ли ще искате от всички обидени от вас извинение, затова е необходимо да простите сами на себе си. Ако искате, запишете и прочетете или пък само кажете следните думи, стоейки пред огледалото и гледайки своето отражение: „Моля напълно да ми прости ______ (името на човека) за ______ (списък с вашите грешки). Аз искрено му/й желая хармония, мир и доброта, нека неговия/нейния живот се развие по най-добрия начин и обидата, нанесена от мен, не повлияе на неговата/нейната съдба”.

Ако сте направили нещо не както трябва – веднага се поправете, не отлагайте. Помнете, че навременните и искрено поднесени извинения са много по-важни от закъснелите оправдания.

Каква е ползата от това?

Прощаването може да бъде не по-малко важно за човека от храненето, физическите упражнения или вярата в себе си. Признаването на своите грешки и освобождаването от негативните емоции, провокирани от другите хора, ще изменят вашия живот към по-добра посока, ще премахнат раздразнителността и враждебността към целия околен свят.

Освободени от негатива, не го натрупвайте отново. Ако направите нещо не както трябва – веднага се поправете, не отлагайте. Помнете, че прощавайки, освобождавате място в своето сърце за положителни, чудесни емоции, които не могат да пробият иззад гнева, възмущението и негодуванието.

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has 7 Comments

 1. Ирина Иванова

  точно днес се чудих как да простя на всички,но и на себе си!!!! Май всичко идва в подходящия момент,благодаря ви от сърце.

 2. Tania Theodorou

  Blagodaria vi ot sartse za vaschite polezni saveti . Badete bladoslovenna i zdrava .

 3. Ваня

  От дълго време пробвам и не успявам да го направя.Мисля,че сега с ваша помощ ще успея.

 4. Savinka I.S.

  Izkluchitelno dobre napisana statia i osobeno polezna! pozdravlenia za avtorkata!

 5. Ели

  А когато човекът продължава да се държи лошо? Заслужава ли прошка? Залужава прошка този който е сгрешил неумишлено. Който има желание за промяна. Другите не….според мен.

 6. дида

  ПРОШКА
  Безгрижен човек няма на Земята,
  макар да е дошъл с чистота в душата,
  като невинността в детските очи,
  в живота труден ,всеки понякога греши…

  Затова обиди ,гняв и злоба не таи,
  а породилото се чувство си кажи,
  защото ще те разяжда и гложди
  и като дамоклев меч ще те рани…

  Човек се нуждае от дума добра,
  и усмивка от сърце и душа,
  затова на всички великодушно прости
  и най-вече себе си с любов дари…

  Лошото от миналото изхвърли ,
  като непотребни вещи отдели,
  обгради се с любов и добрина
  и мечтай за бъдещето като светлина…

  Радвай се на слънце и свобода,
  с любов изпращай залеза на деня,
  влез спокойно в дебрите на нощта,
  а в утрешния ден живей с лекота…

Вашият коментар