Loading

да обичаме себе си
Трябва да обичаме себе си.

Всички знаем това. Но как да го постигнем? Има специални упражнения, с които можем да се научим да обичаме себе си. Но преди да преминем към упражненията,

ето няколко признака, които ясно показват липсата у човек на любов към себе си:

1. Често се чувства виновен, независимо дали има причина за това или не.

2. Периодично в главата му се появяват мисли за собственото му несъвършенство, за недостатъците му, за лошия му късмет и т.н. Ако забележи, че непознати му обръщат внимание или чуе някой да се смее наблизо, първото нещо, за което ще си помисли човекът с липса на любов към себе си е, че нещо не е наред със самия него.

3. Често се опитва да се оправдае дори в отговор на комплименти.

4. Има сдържани, сковани движения, приведен гръб и тъжно изражение. По правило при такива хора ъглите на очите, устата и веждите се спускат надолу.

5. Склонен е да се оплаква, че всичко в живота му е не така, както иска, като в същото време смята, че няма власт и сила да промени каквото и да е.

6. Често си спомня своите неуспехи, неприятни ситуации, в които е попадал, разиграва ги отново и отново в съзнанието си, разказва на другите за тях. Например за това как интервюто за желаната позиция е било неуспешно, за голям скандал с роднина, за развод или раздяла с любим човек и т.н.

7. Виждайки своето отражение, той обръща внимание главно на собствените си недостатъци, а не на достойнствата си.

Някой може да открие у себе си всички тези признаци, а друг ще се съгласи, че има само един или два от тях, трети ще открие в себе си повече… Разбира се, колкото по-малко са „съвпаденията“, толкова по-добре. Но ако ги имаме, тогава това е причина да помислим и да преразгледаме отношението си към собствената си личност. Може би малко не се харесваме?

Сега е моментът да преминем към упражненията, които ще ни помогнат да обичаме себе си.

Хвалете себе си!

Хвалете себе си възможно най-често. Похвала за вкусно приготвената закуска; за това, че не пушите цигари; за това, че се изкачвате по стълбите пеша и не използвате асансьора; че можете да се обадите на този неприятен клиент; за добре свършената работа… Пропускайте неприятните моменти, не се спирайте на тях и ако имате за какво да се похвалите (почти винаги има за какво), не забравяйте да го направите. Спомняйте си за действия и моменти, които заслужават похвала и се хвалете отново. Можете да си отделяте по пет минути преди лягане, в които да си припомняте всички хубави неща от деня и да се хвалите за тях.

Правете си подаръци!

Тъжни ли сте? В лошо настроение ли сте? Нервни ли сте? Стресирани ли сте? Направете си подарък! Отдайте се на това, което обичате. Например, ходене на кино, вкусен обяд, нови дрехи или обувки, четене на интересен уебсайт, чаша кафе… Само си помислете: какво бихте искали? И си направете такъв подарък! Просто трябва да го приемете като подарък. Помислете да си подарите нещо хубаво сега. Ние правим подаръци на тези, които обичаме, нали? И им доставя удоволствие. Така че защо не можем да направим на себе си подарък? В края на краищата ние също обичаме себе си и също трябва да угодим на себе си.

Говорете с вашето отражение!

Прекарвайте по пет до десет минути всеки ден в разговор с вашето отражение. За да направите това, е добре да използвате голямо огледало, в което можете да видите цялото си отражение. Седнете пред огледалото и се обърнете към вашето отражение по име – изберете обръщението, което ви е най-приятно да чуете по ваш адрес. Кажете си, че сте прекрасен човек, кажете си всичко, което бихте искали да чуете от другите. Казвайте си само хубави неща, не критикувайте! Не искате да чувате критика, нали?

Правете това упражнение всеки ден в продължение на месец и ще видите положителни резултати. Най-вероятно те ще се появят дори по-рано, буквално след седмица или две.

Друг вариант на упражнението с огледало е подходящ за тези, които имат комплекси по отношение на фигурата или външния си вид. Изберете тази част от тялото си, която най-много не ви харесва и която според вас е най-проблемната в живота ви. Сега си представете, че тази част от тялото е перфектна и започнете да я възхвалявате, като изказвате комплименти. И правете това всеки път, когато видите отражението си в огледалото, във витрината, във вратата на супермаркета. Вкъщи можете да говорите на глас, но на претъпкани места е достатъчно да се възхищавате мисловно на себе си и тази част от тялото. Усмихнете се на отражението си.

Когато изпълнявате тези упражнения, животът ви ще започне да се променя към по-добро. И това не е изненадващо, защото започвате да обичате себе си. Ще забележите, че околните също променят отношението си към вас – харесват ви повече и сте по-предпочитани за компания и общуване. И тъй като мислите ви ще стават все по-радостни, ще установите, че това е и начин да привличате положителни събития в живота си.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази техника, моля споделете статията с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар