Loading

концентрираме, концентрация

Световноизвестният експерт по синдрома на дефицита на вниманието Едуард Халоуел (Edward Hallowell) смята, че ние толкова обичаме да се разсейваме с всякакви дребни неща, че рискуваме да пропуснем реалния си живот. Затова психиатърът дава съвети на онези, които искат да подобрят живота си, да разбират повече и да работят не самоотвержено, а мъдро.

Тревожни симптоми

Често ли по време на разговор ви се иска да прекъснете човек с думите “по-накратко” или “минете към същността”? Често ли хващате смартфона си, докато гледате интересна телевизионна серия или филм, не слушате хората, а само имитирате внимание, дразните се за дребни неща?

Нашето внимание стана толкова разфокусирано, че понякога ни е трудно да го концентрираме върху едно нещо повече от 10 минути. Ако мислите, че това е нормално за съвременния свят, ние бързаме да ви разочароваме.

Това са първите симптоми на нарушение на дефицита на вниманието. Помислете за това като за буквите SOS, които казват, че “мускулът” на вниманието трябва да бъде спешно заведен във “фитнес зала”.

Цената на разсейването

Знаете ли, че средностатистическият човек в рамките на работния ден губи напразно почти два часа от осем? Половината от това време той се преминава от един уеб сайт на друг. Американско бизнес издание изчислява, че общите загуби от безделието само в САЩ са 544 милиарда долара.

Обикновеният човек се разсейва през деня 200 пъти. 118 от тях посягаме към смартфона, 52 пъти ни отвличат приятелите, семейството и колегите, а 30 пъти – нашите битови нужди. Например, изведнъж започваме да се чудим колко е стар Мат Деймън, захвърляме всичко и отиваме в Уикипедия.

Как да се научим да се концентрираме

Нашият мозък, за щастие, има такова нещо като невропластичност. Или казано простичко: редовната практика може да промени всичко.

Научете нещо ново

Най-лесният начин да се концентрираме и да  увеличим вниманието е да започнем да правим нещо, което не сме правили преди. Например, ако караме автомобил с автоматична скоростна кутия, да преминем към кола с ръчна скоростна кутия. Използвайте въображението си: запишете се за уроци по салса, научете испански, научете някоя трудна готварска рецепта.

Или пък се опитайте да се научите как се пише с две ръце едновременно или се правят различни форми във въздуха с четирите крайника едновременно: дясна ръка – ромб, лявата – кръг, а с краката – триъгълници.

Играйте

Джон Кенеди обичал по време на почивките си от бизнеса да играе следната игра. Той написвал на хартия в произволен ред два реда букви, които му идвали на ум. Например МД, КШ, СД и т.н. След това се  опитвал да си спомни имената на известни личности, на които могат да принадлежат тези инициали. Например МД – Марлене Дитрих, КШ – Коко Шанел, СД – Салвадор Дали и т.н.

И ето задачка за вас: помислете за известни личности с тези двойки букви: ЛД, ОУ, ФД.

Вземете си будилник

Трябва ли да ви се казва къде се намира ръката на съвременния човек когато той се събужда и заспива? Точно така, върху смартфона. Един от най-простите и най-ефективните начини да запазите целостта на “сутрешно-вечерното” целомъдрие на вашето внимание е … да си купите будилник.

Може би решението изглежда невероятно просто, но ще се съгласите, вече сте забравили за възможността да си купите будилник. Един нормален будилник, който не се включва онлайн, не изпраща имейл и не готви пиле за вас. И е по-добре да сложите телефона нощем не до себе си, в леглото, а някъде върху най-далечната маса.

Намерете си любима работа

Ето още едно решение, което може би не блести със своето нововъведение, но изисква постоянно да се концентрираме. Най-добрият принос за спиране на разсейването е да откриете за себе си работа, която ще комбинира три критерия. И така, доброто място за работа, е когато:

  • обичате своята работа,
  • правите я добре,
  • ви плащат за нея добре.

Ако текущата ви работа не отговаря на тези критерии, тогава времето, което прекарвате, за да си отвлечете вниманието, е по-добре да използвате за намиране на добра работа.

Борба с безпорядъка

Нашият мозък е структуриран така, че ако види някъде липса на ред, започва да се притеснява. Той иска да намери ред във всичко: нужно му е всички процедури да са записани в дневник, на бюрото и в шкафа да има ред, необходим му е ясен график за деня, той трябва да знае в колко часа ще бъде нахранен.

Знаете ли, например, че безпорядъкът в стаята пряко засяга наднорменото тегло? Това е логично: колкото повече безпорядък, толкова повече стрес. Така че отделете време да създадете ред във всичко.

Не забравяйте за съпричастността

И още едно нещо, което ни помага да се концентрираме. Емпатията и дълбоките хармонични отношения с хората ни правят по-балансирани и концентрирани.

Когато се грижим за други хора, ние се чувстваме спокойни и щастливи. Така че още един начин за съхранение на концентрацията – това е искреното желание да помагаш на други хора.

* * *

Днес е критично важно да можем да контролираме ума си, да го развиваме в съответствие с желанията си, а не с капризите на някой друг, да бъдем в състояние да устоим на засмукващия вихър от безполезна информация, безстойностни идеи и безразборни разговори. Изработвайки у себе си способност, позволяваща не само да се създават нови идеи, но и да се довеждат до реализация, ще можем да управляваме своя живот, а не да му позволяваме той да управлява нас.

Източник: Из “Не отвлекайте меня! Как сохранять высокую концентрацию несмотря ни на что”

Превод: Бори Семерджиева

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар