Loading

комплекс за малоценност

Детската и подрастващата възраст са благодатна почва за възникването на всевъзможни комплекси. Ако навреме родителите не се захванат с “плевенето” на тези “психологически плевели”, те остават за цял живот и постоянно ще преследват детето. Нека да поговорим за това как да се избавим от комплекс за малоценност или по-скоро, как да избавим от него нашите деца.

Как да се избавим от комплекса за малоценност?

“Но защо аз съм толкова грозна?” – ние, като момичета, често сме си задавали този въпрос. Понякога и сега си задаваме  този въпрос, ако настроението ни не е добро. А днешните подрастващи се отличават с особена придирчивост към своята външност. И ако тяхната неувереност в собствената привлекателност е абсолютно безпочвена, девичите сълзи от сърцераздирателните мисли не престават.

Красотата е страшна сила!

Всяко момиче, даже най-симпатичното, винаги с големи съмнения разглежда себе си в огледалото, на снимка или на видео. На някое ще му се стори, че е твърде дебело или слабо, на друго –  че има няколко петна по лицето… в подрастваща възраст всяка дреболия може да се превърне в сериозна трагедия. Защо се получава така? Много просто, външността винаги е била и ще бъде главния фактор за статуса на всяка жена. А за подрастващите тя има изцяло решаващо значение: колкото по-привлекателно е едно момиче, толкова по-голям е нейния рейтинг в средите на връстниците.

Собствената красота играе огромна, даже по-скоро главна роля в живот на всяка представителка на прекрасния пол, независимо от възрастта. Нима вие не сте се бояли, че на тържеството в детската градина Снежанка ще бъдете не вие, а най-симпатичното момиче, че на осми март няма да получите подарък от съученика си или че няма да ви поканят на танц в студентската дискотека? Така малко по малко собствените съмнения и неувереност започват да прерастват в различни комплекси за малоценност.

Как да спасим детето от комплексите?

Бъдете внимателни със своите думи и изказвания по адрес на още неукрепналия психически организъм. Всяка случайно изпусната дума може да повлияе върху определено детско разбиране за това “какъв или каква съм АЗ”. Вие трябва ясно да разберете – в къщи не трябва да има никакви разговори за малоценността при подрастващите. Трябва да знаете за какво може да говорите и какво трябва да избягвате. Понякога даже най-безобидните думи могат да нанесат психологическа травма, да се загнездят в главата на детето и да започнат да го разяждат отвътре.

Например, не трябва да казвате фрази от типа: “Достатъчно яде тази вечер и без това си пълна” или “Прекалено си пълна за тази рокля”, по-добре е да кажете: “Вредно е да се яде вечер – ще спиш лошо” и “На теб няма да ти отива тази рокля, хайде да потърсим друга”. Избягвайте думите: некрасива, пълна, слаба и прочие определения на външната непривлекателност.

Дори детето наистина да е пълно – не акцентирайте вниманието му върху това. По света има достатъчно хора, които ще направят това вместо вас. Но ако девойката пропусне покрай ушите си техните забележки, то вашите ще ги запомни – вие сте най-близкият й човек в нейния живот. По-добре често хвалете достойнствата на вашата дъщеря, но без ирония. Наистина се гордеете със своята красавица и умница? Тогава не се стеснявайте да го правите на всеослушание!

Тайните на лъскавата красота

Ако искате да избавите дъщеря си от комплекса за малоценност, който е свързан с външността, разгледайте с нея фотографии на знаменитости преди обработката им с графични редактори. В края на статията има видео, което ще ви помогне да направите това. Такъв способ се препоръчва да се използва за повишаване на увереността в себе си. Обяснете на дъщеря си, че киното, телевизията и интернета ни насаждат стандарти за красота, които на практика няма. Те са химерни, не съществуват!

Така е било винаги и продължава до ден-днешен… Художниците са се старали да изобразяват монарсите и знатните особи по-привлекателни, от колкото са били в действителност. Тяхното място са заели фотографите, които са използвали най-различни ракурси и игри със светлината. А сега дойде реда на компютърните дизайнери, способни от африкански макак да направят красива булка. Както виждате, от древни времена ни се насаждат еталони за красота, които е невъзможно да се достигнат в живота, защото просто не съществуват.

Когато вашата дъщеря разбере, че стилът по обложките на дисковете е лъжа, че няма некрасиви хора, а само лоши фотографи, дизайнери, гримьори и фотошоп, тогава тя ще започне да цени само себе си и своята индивидуалност.

Ако вашите деца са още малки, не значи, че трябва да чакате докато пораснат и тогава да започнете да ползвате тези съвети. Нашите комплекси за малоценност растат заедно с нас от най-ранно детство. Защитете своите мъници, всейте в тях увереност и не забравяйте – каквото посеете, това ще пожънете!

Цялата истина за външния вид на звездите

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар