Loading

несъзнателно рисуваме

Рисувате ли си, докато чакате някого или докато говорите по телефона? А чудили ли сте се какво значат рисунките, които несъзнателно рисуваме? Всяка една от тях може да разкрие много неща за вашата личност и настроение.

Според Рут Рострън, професионален анализатор на почерка в Британския институт по графология, ние сме склонни да си “драскаме” когато сме отегчени или сме под стрес. Поради този факт ние не обръщаме внимание на това, което рисуваме и разкриваме това, което се крие в самите нас.

Повечето хора рисуват едни и същи неща – звезди, цветя, кутии и стрелки, но тези малки драсканици могат да се окажат нашите истински стремежи и чувства. За да разберем истинското им значение, трябва да погледнем и как са нарисувани нашите творения.

Според Рострън емоционалните хора, които се стремят към хармония и жадуват обич, са склонни да правят заоблени форми и извити линии. Земните хора, които са по-практични, пък са склонни да рисуват повече прави линии и квадрати. По-колебливите рисуват повече ъгли, триъгълници и линии на зигзаг.

Големите рисунки издават, че човекът е уверен, докато малките показват, че човекът е по-склонен да спазва някакви правила, отколкото да ги създава.

Лица

Изражението на лицето, което рисувате, често е показател за личното ви настроение или за характера ви. Добре нарисуваното лице показва, че лесно виждате доброто в другите. Ако правите скици или грозни лица, вие вероятно сте недоверчиви. Смешните лица демонстрират желание да сте център на внимание, докато профилите сочат, че сте интроверт.

Човешки фигури

Ако това са малки човечета, то преди всичко вие усещате безпомощност или искате да се освободите от някаква отговорност. Когато изобразявате човека схематично (“Точка, точка, запетайка. Нос, тиренце, колеленце”) – вашето емоционално състояние е нестабилно, искате да се затворите и да не допускате никого до себе си.

Лични подписи

Такива машинални рисунки са свойствени на тщеславните и егоцентричните. Изобилието на собствени подписи, механично поставени на листа по време на разговор или обсъждането на някакъв проблем, сигнализират за прекомерно зацикляне върху собствената персона.

Геометрични фигури

Квадрати, ромбове, триъгълници издават ясни цели и твърди убеждения. Такива фигури рисуват хора, които  са свикнали открито да изразяват гледната си  точка. Имат практичен ум, добре развито логическо мислене и способност да заемат ръководни постове. Симетричните форми означават привързаност  към точността и реда, пресметливост и умение за планиране. Ако ъглите на фигурите са твърде остри – това е явна склонност към агресия. Вашият проблем е излишната съсредоточеност, която не ви позволява нормално да се разслабите.

Кръгове и колелца

Окръжности, свързани една с друга или вписани една в друга говорят за стремеж към присъединяване и съучастие. “Самотно ми е, чувствам се като изолиран от външния свят” – сигнализират тези рисунки. Когато рисуваме кръгчета на листа, несъзнателно ни се намеква, че пропускаме приятелското внимание.

Животни

Вашата моментна емоция зависи от това животно, което сте нарисували на листа си. Ако това е тигър или вълк – усещате агресия, ако е лисица – замисляте се да хитрувате, ако е заек или белка – нужна ви е грижа и защита, ако е лъв – усещате превъзходството си над всички. Когато постоянно изобразявате един и същи звяр, птичка или насекомо, то по-скоро сравнявате себе си с него, приписвате на себе си неговите недостатъци.

Спирали, окръжности или вълнисти линии

Не ви е грижа за чуждите проблеми или въобще не ви интересуват. Вие сте потаен и затворен човек, не обичате другите да се интересуват от вашите работи. Възможно е да изживявате лека криза. Сега сте като оголен кабел. Постарайте се да се овладеете, иначе рискувате да избухнете и обидите събеседника си.

Стрели и стрелки

Това е вектор, по който се ориентирате в живота. Ако стрелата е насочена нагоре, ориентацията ви е към другите хора, ако е надолу – към себе си, ако е наляво – гледате към миналото, ако е надясно – надявате се на бъдещето.

Хората, които добре знаят каква е тяхната цел, често рисуват стрели и стрелки. Колкото по-остра е стрелата, толкова по-важна е целта. Това говори, че човекът е готов да се конфронтира. Ако стрелата не е толкова остра и има украса, става дума за нещо, свързано с романтичните чувства и страстта.

Звезди

Искате да сте център на внимание, за вас е важно да сте ярки и да ви забелязват. Но ако вашата звезда има много лъчи или ги изобразявате отделно от звездата, това може да свидетелства за депресивни преживявания.

Звездите обикновено са дело на амбициозните хора. Много звезди показват оптимизъм. Ако рисувате само една удебелена звезда, значи имате конкретна цел пред себе си. Перфектно нарисуваните симетрични звезди показват, че сте добре фокусирани, докато асиметричните са знак, че сте енергична личност

Слънце

Ако рисувате често слънчица и гирлянди, парадоксално е, но вашето настроение съвсем не е слънчево. Липсва ви топлота, грижи и внимание. Мечтаете за приятелство и нежност. Искате ли съвет? Постарайте се  по-често да сте сред хората. Позвънете на приятели, идете на кино с тях или на разходка, в кафето. Тогава слънцето ще изгрее и във вашата душа.

Кръстчета

Те изразяват чувство на вина. Възможно е да сте обидили някого или не сте изпълнили обещание, или ви се струва, че околните ви упрекват за нещо. По-бързо обмислете всичко, което ви тежи, или помолете за извинение, веднага ще ви стане по-леко. На рисунката може да няма просто кръстчета, а например орнаменти, съдържащи кръст като елемент. Като правило това рисуват по-често правят жените.

Квадрати и кутии

Симетричните форми демонстрират любов към реда, склонност към планиране и разчет. Ето какво говори такава рисунка: “Трудно е да се объркам, знам точно какво искам, имам ясни цели и решително отстоявам мнението си.”

Шахматни полета

Очевидно сте в много неприятна ситуация или в затруднено положение. Ако такива изображения се появяват често, то вероятно страдате от скрити комплекси, свързани с неспособността ви да разрешите някаква ситуация или търсите себе си и своя жизнен път, съмнявате се в правилността на своя живот.

Пчелни пити

Стремите се към спокойствие, хармония, искате да подредите живота си. Също е твърде вероятно да се замисляте за създаването на собствено семейно гнездо.

Цифри

Онези, които обичат да си рисуват цифри са загрижени изключително за материалните ценности. Първи вариант – умувате къде и как може  да спечелите нещо. Втори – мислите как да изплатите дълговете си.

Дървета

Тънки дървета с голи клони рисуват обърканите и разстроени хора. А клонеста корона и дебело стъбло разкриват, че сте енергични, жизнерадостни и в дадения момент нищо не ви безпокои.

Сърца

Вие сте изпълнени с чувства. Иска ви се да разцелувате целия свят. Но постоянно сдържате емоциите си и отстрани изглеждате строг и недостъпен. При това, колкото е по-голяма рисунката, толкова по-голяма е разликата между истинското ви лице и привичната ви маска. Спрете да се контролирате, станете по-отворени и отпуснати.

Цветя и листа

Цветята и листата говорят за добър характер. Такива хора са отзивчиви и обичат да помагат на другите. Те са чувствителни и емоционални. Ако човек рисува растение във ваза, това означава, че постоянно се нуждае от енергийно зареждане.

Меките, закръглени листенца на цветята разкриват, че сте симпатичен и семейно ориентиран човек.

Ако центърът на цветето е кръгъл, а венчелистчетата са остри, това показва, че под вашата отбранителност се крие топло сърце.

Ако рисувате букет от “пухкави” цветя, то вероятно сте много общителни. Ако цветето виси надолу, това може да значи, че сте притеснени от нещо.

Пеперуди

Вятърничавите и романтични хора “драскат” пеперуди, птички и пчелички. Става дума за онзи тип личности, които не са готови да се обвържат сериозно или да се натоварят с по-тежки задачи.

Сложни драсканици

Рисунките, направени с много детайли, обикновено се правят от хора, които трудно се отказват от амбициите и от близките си. Този вид рисунки често са любими на екстремните интроверти.

Стълби

Стълбата е символ на амбицията и желанието ви да се изкачвате нагоре по стълбата на живота. Те са знак, че имате важна, неотложна задача, която искате да изпълните. Освен това могат да са свързани и с духовното ви търсене и желание да бъдете по-щастливи и спокойни.

Лодки и самолети

“Драскането” на каквато и да било форма на транспорт показва желанието ви да избягате от някоя ситуация.

Зигзаг

Меките, плавни и криви линии сочат, че сте романтичен човек с женски подход към нещата. Правите линии показват по-агресивни мъжки характеристики. Повечето хора често рисуват зигзаг. Той разкрива енергично мислене и желание за справяне с нещата.

Къщички

Това е много често срещана рисунка, която говори за нуждата ви от сигурност. Ако рисунката е чиста, става дума за сигурен живот у дома, но ако скицата е по-разхвърляна или е без прозорци, показва нещастие, свързано с домашния живот. Къщичките, намиращи се на върха на хълм показват, че сте изолирани и самотни.

Паяжини

Паяжините символизират това, че се чувствате в капан или имате желание да примамите някого в определена връзка или ситуация.

Имена и инициали

Ако изписвате собственото си име или инициали, значи се радвате да бъдете център на внимание. Това е често срещано при тийнейджърите, които искат да напуснат дома и да се отърсят от връзката с родителите си. Писането на чуждо име може да се свърже с чувствата ви към този човек, независимо дали те са романтични или става дума за проблем.

Очи, устни

Това е любим сюжет на хора, склонни към самонаблюдение и самоанализиране. Рисунките на устни са предпочитани от нежни, чувствителни и артистични личности, които се борят за внимание.

Спирала

Означава “Не мога да намеря изход от проблема”. Колкото по-дебели са линиите, толкова по-сложен е проблемът. Нервите са ви опънати докрай.

Някои психолози са на мнение, че спиралите разкриват силен и егоистичен характер. Тези хора смятат, че светът се върти около тях.

Решетки, мрежи

Рисуването им е явен признак за това, че сте попаднали в  неловко положение или трудна ситуация и мъчително се стремите да излезете от нея. Може също да издава потиснатост и желание да влезете в конфликт. Колкото по-дебели са линиите, толкова по-силно желание изпитвате да противостоите някому. Но това желание остава само на хартия. По принцип решетката донякъде е знак за нерешителност.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has One Comment

  1. Ердял

    Прекрасно четиво. Доста интерестно и неусетно прочетох до края. Видях много неща в себе си в различни моменти как съм рисувам. Блягодаря.

Вашият коментар