Loading

общуване с тийнейджърите

Юношеството е най-трудния период в живота на човека. Не е лесно както за детето, така и за родителите: тийнейджърът става “бодлив”, необщителен, емоционален… Как да му помогнем? Кои са трите основни факта, важни за доброто родителско общуване с тийнейджърите?

1. Разделянето е неизбежно.

Детето ще стане възрастен, което означава, че то ще трябва да решава проблемите си самостоятелно, да си намери работа, да си търси партньор в живота и да си изгради семейство. Системата от ценности на неговото поколение никога няма да е като вашата. Затова, помнете, че винаги може да му помогнете със съвет и подкрепа, да му споделите знанията си. А да му налагате своите идеи, да критикувате плановете му, да му казвате, че е по-добре да стане счетоводител, отколкото блогър (въпреки че днес е ясно коя професия е по-търсена), определено не си заслужава. Вашата родителска задача не е да го превърнете в “целеустремен и успешен човек”, а да създавате такива условия, в които той да се научи да бъде независим.

2. Всеки има право на тайна.

Той вече не е наивното дете, което се интересува от кукли и динозаври, а наполовина възрастен човек, който също се влюбва, разочарова се, търси себе си и се опитва да разбере живота. И това означава, че няма нужда да споделя нищо с вас (не говоря за зависимост към цигари или алкохол). Ето защо, ако не искате да създадете у него кошмара на “крадеца”, който крие всичко от вас, никога не трябва да четете кореспонденцията му, дневниците и съобщенията в смартфона му. В противен случай няма да знаете нищо за него.

3. Искате ли доверие? 

Бъдете лоялни. Основната причина, поради която тийнейджърите се изолират и се отделят от родителите си, е критиката. Ако покажете, че сте отворени, приемате неговите преценки и интереси, вашето дете получава подкрепата и възможността да споделя с вас. Но онези родители, които винаги говорят за “грешния” цвят на косата, “някакви странни панталони” и “странни хобита” едва ли могат да бъдат с детето на същата дължина на вълната.

И накрая. Запомнете: когато наследникът стане тийнейджър, родителят губи авторитета си. Той вече не изглежда на детето голям и мощен супергерой. И трябва да се примирите с това. Но тогава имате голяма възможност да станете най-възрастният му приятел. Опора, подкрепа. За това не е нужно да научите младежкия жаргон, да се регистрирате в Instagram и да слушате инди рок. Достатъчно е просто да го обичате искрено.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар