Loading

ниска самооценка

Както се отнасяме към себе си, така ни възприемат и другите. Ниската самооценка е сериозен синдром, който може да доведе до проблеми, както в кариерата, така и в личния живот.

1. Перфекционизъм

Перфекционизмът може да бъде както проява на ниска самооценка, така и причината за нея. Перфекционист, стремящ се към несъществуващо съвършенство или просто към високи стандарти, рядко получава удовлетворение от своята работа и поради това е по-възприемчив към критика. Той се стреми да съответства на идеалния образ, който сам създава за себе си и когато не го постига, изпитва чувство на разочарование от себе си, достигащо понякога до презрение.

2. Реч

Човек с ниска самооценка постоянно използва в речта си определени думи. На първо място, това са негативни фрази, изразяващи отрицание: “Невъзможно, не съм сигурен, не съм готов, няма да се справя сигурно, нямам съответните знания; да, но…”. Второ, постоянни извинения. И на трето място, фрази, принизяващи стойността на постъпките и труда му. Със сигурност са ви познати думите: “Ами, аз просто извадих късмет”, “По-голямата част от работата я свършиха колегите ми, а аз просто им помогнах” и т. н. Хората с ниска самооценка лошо възприемат комплиментите и благодарността, стремейки се веднага да се противопоставят на похвалите и да докажат противното.

Защо? Всичко е в чувството за вина. Не е важно за какво. Може би работата няма да е достатъчно добре свършена или те ще са положили малко усилия, без значение, че са си свършили работата. Чувството за вина е следващия знак, по който може да се определи човек, който не държи на себе си твърде много.

3. Чувство за вина

Чувството за вина, както и перфекционизмът могат да бъдат причина за ниска самооценка. Както казва психологът Дарлийн Лансер, в случай, че човек се чувства дълбоко виновен и дълго време не може да си прости, то той постоянно ще упреква себе си, ще си напомня за своя “грях” и ще се срамува за действията си. В крайна сметка, той ще изгуби самоуважение и заедно с това самочувствие.

Зависимостта може да бъде и обратна. Човек с ниска самооценка страда от постоянна самокритика и не е в състояние адекватно да възприема грешките в миналото. Оттук и невротичното чувство за вина при неуверените в себе си хора.

4. Депресия

Според изследване на доктора на психологическите науки Ларс Мадслен, причина за зачестилата депресия или постоянното лошо настроение, също може да бъде неувереността в себе си. По думите й, самочувствието е ключ, както за развитието, така и за лечение на депресията, която се счита за сериозен психологически проблем.

5. Търсене на извинения

За хората с ниско самочувствие е присъщо да оправдават другите, дори ако техните действия противоречат на всички норми на поведение. Обикновено те се аргументират с това, че всеки си има причини, които са основателни. Психолозите обясняват подобна позиция като опит да се избегнат критиките по собствен адрес, с които е напълно възможно да се срещнат, ако съдят другите.

6. Липса на инициатива

Това, което наистина пречи на хората с ниска самооценка в професионалната сфера, е именно липса на инициатива. Такъв човек, дори и да притежава определени правомощия, при всяка възможност ще ги предаде в ръцете на някой друг. Това не е изненадващо, защото той не е сигурен, че ще се справи със своята задача, дори и ако е “ас” в своята област. В спор с човек отсреща едва ли ще може да отстоява позицията си, предпочитайки да се съгласи с опонента си.

7. Нерешителност

Такива хора не са готови да носят отговорност за собствените си решения. Те обикновено предпочитат нищо да не решават. Ами, ако изведнъж допуснат грешка и решението се окаже неправилно? В такъв случай няма да е възможно също да избегнат критиките. Най-ужасното нещо за несигурните в себе си хора е критиката на любимите им хора, роднини, приятели, които те се страхуват да не изгубят. В края на краищата, точно такава, според тях, ще бъде цената за неправилно взетото решение.

8. Избягване на конфликти

„Ако не си сигурен – не отивай“. Именно към такава позиция се придържат хората с ниско самочувствие. Те са готови на всичко, за да се избегнат конфликтни ситуации или някакво напрежение между хората. Всичко трябва да бъде хармонично, дори и това да се постига чрез “лъжа за спасение”, което рано или късно довежда до по-сериозни проблеми.

9. Враждебност

Среща се и обратната страна на монетата, когато хората с ниска самооценка, напротив, проявяват открита враждебност и цинизъм към околните. Това е вариант на защитна позиция, която казва: “Най-добрият начин за защита е нападението”.

10. Умора, безсъние, главоболие

Симптомите на ниска самооценка могат да бъдат не само психологически, но и физически. Според психолози крайната разочарованост от себе си води до хронично безсъние, умора и главоболие.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар