Loading

психологически ефекти

Как да проникнем зад кулисите на мозъка и да разберем как точно инстинктите управляват решенията ни и защо именно по този начин ние възприемаме света около нас? Следващите психологически ефекти са вашето преминаване към тайния свят на функционирането на човешкия мозък.

Вие се харесвате на другите повече, когато правите грешки

Тези, които никога не правят грешки, като че ли са ни по-малко симпатични в сравнение с тези, които правят гафове. Грешките ви правят по-човечни и привлекателни. А съвършенството създава дистанция и дразнеща аура на непобедимост.

Този „ефект на пълния провал” проверява психологът Елиът Арънсън. Изследваните от него слушали записи на хора, участващи във викторина. На някои записи може да се чуе как някои от участниците чупят чаша с кафе. Резултатите показват, че за най-симпатични биват обявявани точно тези, които са изпуснали кафето.

Големите надежди създават нова реалност

Ако вярвате в нещо, един ден то ще се случи. Това се нарича „ефект на Пигмалион”. Психологът Робърт Розентал го е изследвал в училище.

В началото на годината той показал на учителите списък с ученици, които са показали много високи резултати при тестове за IQ. Но този списък не отговарял на действителността – Розентал просто избрал имената на учениците в случаен ред.

В края на годината, именно тези ученици показали значително по-добри резултати, отколкото останалите.

Очакванията на учителите за тези деца са били по-високи и тези очаквания са създали една нова реалност. Розентал обяснил откритието си така: това, което един човек очаква от другия, може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

Спомнете си поговорката: „Ако човек го наричат прасе, рано или късно той загрухтява”.

Колкото по-голям е изборът, толкова по-малка е вероятността, че ще бъдете удовлетворен от него

Запознати ли сте с угризенията на купувача? Купува нещо, а после започва да съжалява: можеше да си купи нещо по-евтино или друг модел, или след две седмици с отстъпка.

Дори ако окончателното ни решение е съвършено правилно, можем да останем недоволни, ако имаме прекалено много избор. Това е „парадокса на избора”: когато изборът е твърде голям е трудно да се намери удовлетворение от решението.

Колкото повече хора видят, че имате нужда от помощ – по-малка е вероятността, че ще ви помогнат

Ако имате нужда от помощ – не я търсете в тълпата. Там работи „ефекта на страничния наблюдател”.

Него са го изследвали психолозите Биб Латане и Джон Дарли. Когато изследваният мислел, че той е единственият свидетел – на помощ се притекли 85%. Когато още един човек е бил свидетел – помагали 65%. Когато обектът е знаел, че е има още четирима свидетели – за помощ се отзовавали едва 31%.

Често свидетелите на инциденти или на престъпления не се опитват да помогнат на жертвата: всеки си мисли, че някой друг ще се обади на полицията, и така нататък. А единственият очевидец разбира, че само той може да помогне и действа много по-решително.

Вашите грешки не са толкова забележими, колкото си мислите

Усещането, че ние наблюдават през цялото време е просто игра на въображението. Параноята и несигурността в себе си, които чувстваме всеки път, когато грешим, всъщност не отговарят на действителността. Хората забелязват грешките ни много по-малко, отколкото си мислим.

За да проверят този „ефект на прожектора” екип от психолози помолили група изследвани да бъдат облечени през целия ден със странни тениски, а след това да преценят колко хора са забелязали това. Преценките на изследваните се оказали два пъти по-високи от действителния брой. Вие сте център на внимание много по-малко, отколкото си мислите.

Знаейки това, можете да се чувствате много по-спокойни на обществени места и да бъдете самите себе си.

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has One Comment

  1. Павлина

    Харесва ми.Всичко е твърде логично и може би вярно.Мисля,че бих могла да се съобразявам с прочетеното!

Вашият коментар