Loading

Разрушителната сила на обидата към бащата

За момичето бащата е най-важният мъж в живота. Това е нейният пръв образ за мъжа, въз основа на който тя в бъдеще ще избере своя съпруг. Ето защо, обидата към бащата може да повлияе на живота на вече порасналото момиче и да внесе в него свои собствени настройки.

Преди да поговорим за възможните последици от тази обида, е необходимо да се извърши важно действие, без което по-нататъшният разговор е просто безсмислен. А именно, да признаем, поне пред себе си, че баща ви някога ви е наранил и не сте му се простила това.

В действителност, много жени искрено вярват, че не са обидени на бащите си за нищо, но в последствие се оказва, че бащата практически не им е обръщал внимание в детството, не се е интересувал от проблемите им, не е участвал в живота им. И само чрез прилагането на психологически практики, които ги връщат в миналото, възкръсва отминала болка и се осъзнава обидата към бащата.

Така че, ако първата ви мисъл, когато четете тази статия е: “Това не е за мен”, силно ви препоръчвам да не бързате и добре да помислите. От това все още зависи вашата по-нататъшна съдба.

А сега нека да видим какви последици може да предизвика обидата към бащата, ако тя остане непростена:

1. Обида заради пренебрегване, липса на внимание

Ако таткото е отделял на дъщеря си малко време, внимание, любов и грижи, тя в детството си се е чувствала недостатъчно обичана. Навлизайки в юношеска възраст, момичето ще се стреми да компенсира тази любов с мъжкото внимание, което й е достъпно. Обикновено, това е ранна любов, увлечение, страст. Подсъзнателно, тя копнее да докаже на себе си, че има за какво да е обичана, че заслужава обич, въпреки че самото момиче не вярва в това. И кой знае до какво ще доведе такова търсене на желаната любов…

Психологическата травма, причинена от поведението на таткото, кара момичето да се страхува от самотата и тя ще бъде готова да бъде с когото и да е, само да не е сама.

Единственото нещо, което може да я извади от омагьосания кръг е прошката на своя баща, искреното приемане на него такъв, какъвто е бил или е.

2. Обида заради жестокост

Ако таткото е бил жесток с дъщеря си или майка й, то в душата на момичето още от детството ще се затаи злоба към бащата, която естествено се превръща в смъртоносна обида.

Какво се случва? Това, че в зряла възраст момичето искайки да намери за себе си мъж, пълна противоположност на своя баща, ще привлича в живота си само жестоки мъже.

Защо е така? Защото в нейното подсъзнание е формиран образа на първия мъж в нейния живот – нейния баща. Такъв, какъвто е бил. A съзнателно момичето изпитва страх при мисълта, че и нейният мъж ще бъде жесток човек.

Този страх ще усилва влиянието на подсъзнателния образ и Вселената ще изгради в нея мъжа “прототип” на бащата. Това ще продължи дотогава, докато тя не му прости.

Такава е разрушителната сила на обидата към бащата.

3. Обида заради ограничаване на свободата или прекомерна опека

Тази точка е точно обратното на първата, която вече разгледахме. В този случай, момичето копнее по-бързо да се отърве от тази опека и да диша, най-накрая, свободно.

Към какво обикновено води това? Към това, че тя не може много дълго да намери своята половинка, защото подсъзнателно тя не иска това. Тя се стреми към независимост и свобода.

Води ли я това към нейното женско щастие? Малко вероятно. Следователно, единственият начин да възстанови живота си е да се освободи от обидата към баща си с помощта на прошка.

Всички пътища водят към прошка. Следователно, можете да решите дали да живеете с обидата в сърцето или да простите. Ако решите да простите, но не знаете как да го направите, прочетете статията Как да простим на човек и да се освободим от обидата?

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has 4 Comments

 1. Руми

  А когато бащата е починал и детето няма спомени за него??

  1. borrypsy

   Тогава неговият пръв образ за мъжа се изгражда от друг представител на мъжкия пол, който е близък в семейството – дядо, чичо… А ако детето помни баща си, трябва да му прости това, че го е напуснал толкова рано, за да не формира в себе си подсъзнателното безпокойство, че ще бъде изоставено в зряла възраст от мъжа, когото обича…

Вашият коментар