Loading

сублимацията
Сублимацията

в психологията е пренасочване на негативната енергия в социално приемлива посока, ангажиране с някаква творческа дейност. Може би сублимацията е най-ефективният начин да се справим с негативните емоции и дори с депресията. Колко красиви и тъжни любовни песни са написани, които заемат челните позиции на световните музикални класации? Колко много бестселъри са написани, след като е изживян тежък стрес? Много от гениите на културата и изкуството създават своите шедьоври именно намирайки се в състояние на дълбока депресия или борейки се с трудностите.

Депресията

е много сериозно психологическо състояние. Говорим за истинска депресия, а не за както е модно сега да се назовава с този термин всяка дреболия. Депресията се характеризира с апатия, отпадналост, безсъние, постоянна тъга, неспособност да се види доброто наоколо. Изглежда така, сякаш животът е свършил, сякаш няма причина да продължите да се борите. Бъдещето се изглежда като едно голямо черно петно. Възможно е да се появят суицидни мисли или дори опит да се посегне на себе си. Всяка негативна емоция се възприема неадекватно, всяка дреболия може да изглежда като трагедия. Създава се постоянното усещане, че “светлина в края на тунела” няма и няма и да има. Депресията може да бъде придружена от хранителни разстройства, намаляване или увеличаване на теглото. Като такава, депресията може да се диагностицира само ако човек е в това състояние най-малко 2 месеца и не излиза от него.

С дълбока депресия е много трудно човек да се справи сам, по-добре е да се потърси помощ от психолог/ психотерапевт,

който ще е в състояние да разбере бързо проблема. Един от изходите от тежкото емоционално състояние е сублимацията. Всяка творческа дейност помага за пренасочване на негативните емоции и им придава някаква форма. Това може да бъде картина, музика, стихотворение, книга, бродерия, спорт и др. Всеки човек избира това, което чувства близко, тази дейност, към която има предразположеност. Целта е да се разтовари психологически. Всички негативни преживявания, които не му позволяват да живее нормално, да се превърнат в нещо красиво и ново. Човек отделя повече време на тази задача, потапя се в нея. В началото е трудно, постепенно всичко става по-лесно.

Занимания, които могат да ви помогнат да се справите с депресията¹
1. Спорт

Всяко физическо упражнение помага да се изхвърли негативната енергия. Има много примери от ежедневието как известни треньори са започнали кариерата си докато са в някаква трудни ситуации. Работата над тялото помага да се променят негативните мисли, да се намери целта и да се справи със стреса. Реакцията на “борба или бягство” е инстинктивен импулс при силен стрес. Депресията не дава отдушник за тази енергия, има застой на негатива вътре в човека. Важно е да се направи първата крачка, да се започне да се прави нещо, дори и да не виждате смисъл, дори и да нямате сили. Но е много важно тази крачка все пак да я направите, след това пътят сам ще се открие пред вас.

2. Рисуване

Това е чудесен начин да се даде форма на собствените негативни преживявания. Дори един човек преди никога да не е рисувал, може да се опита да изрази своите емоции на лист хартия. Нека това бъде нещо мрачно, което седи в душата и не дава пълноценно да се наслаждава на живота. Или напротив, може да е нещо цветно, ярко. Арттерапията може да бъде абсолютно всякаква – може да се рисува с молив, можете да напълните балони с боя и да ги хвърляте като дартс-топки, може да рисувате с пръсти, с пясък… Човешкото въображение е неограничено. Важното е – да се направи нещо. Когато човек в дълбока депресия, той дава някаква форма на своите преживявания и от това започва да се чувства по-добре.

3. Музика

Можете да слушате мотивираща музика, даже да не ви се иска. Можете да започнете да се учите да свирите на някакъв инструмент, да пишете авторски песни, ако вече можете свирите. За отпускането и превключването помагат мантрите и медитациите, а звуците от природата ни действат релаксиращо.

4. Танци

Денс терапията е съчетание от спорт и музика. Физическите упражнения като в спорта ще ви помогнат да се освободите от стреса, а музиката ще ви отпусне и ще ви отвлече вниманието от неприятните мисли. Жестовете като начин за изразяване на емоциите имат своето значение още от древни времена. Например, можете да си спомните за ритуалните танци на шаманите – те по този начин са свързвали своята енергия със стихиите. В наше време танцувайки, човек може да изрази всяка болка, да я преплете в творчество, за да я сподели с другите.

5. Поезия или проза

Можете да се опитате да напишете стихотворение, разказ, роман, статия. Разкажете за своите преживявания. Можете да започнете да водите блог, да намерите съмишленици, които ще могат да ви подкрепят. В живота има много примери, когато малката случайност води до нещо велико.

Всяка сублимация може да се превърне в своеобразна печалба, защото всеки проблем, ни е даден за нещо. Може би дори само за да открием в себе си нови таланти.

Необходимо е обезателно да се заставим да направим крачка към живота, да споделим преживяванията си, не ги таим в себе си. Защото това може да окаже много вредно влияние върху живота ни. Като примера с тортата. Представете си, че имате торта. Огромна торта, с много и вкусен крем, на три етажа. Но вие не искате да я споделите с никого и я носите навсякъде с вас. Струва ви се, че никой няма да я хареса. И трябва да я ядете самостоятелно, да ядете единствено и само нея, а тя все не свършва. И ето че се разболявате вече от нея, не можете да я ядете самостоятелно, болят ви ръцете и гърба от това, че я носите със себе си и искате да я дадете на някого. И е много важно да споделите тази торта с приятели, роднини, просто със случайни хора, за да ви олекне.

По същия начин е необходимо да постъпите и с вашите негативни преживявания и мисли. За да ви стане по-леко – споделете ги със света.

Автор: София Александрова

Превод: Бори Семерджиева

Снимка

¹ Препоръчвам ви въпреки съветите тук, ако разпознавате у себе си симптомите на депресия, да се свържете с психолог или най-добре с психотерапевт, тъй като тези дейности са помощни, но не основни.

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар