Loading

тийнейджър ви мрази

Нараняванията от юношеското израстване или да чуете, че вашият тийнейджър ви мрази

Рядко има връзка между родител-дете, която да не преминава през нараняване през периода на юношеството. Дори и най-нежният, уравновесен тийнейджър може да има момент (или два или три или четири), в който да изкрещи на своята майка “Мразя те!”. Като родители, това може да ужили, дори ако сме уверени в своите действия като родители. Трябва да сме подготвени за това!

Юношеството е емоционално предизвикателно време за цялото семейство. Тийнейджърите ни отблъскват, докато се нуждаят от нас, пробват границите, опитват неща, които не трябва. Това е напълно нормално. По време на юношеството има вероятност да приложите правила или дисциплини, които няма да се харесат на юношите. Изобщо. Те си мислят, че са достатъчно зрели, за да се справят с всички отговорности на зрялата възраст, но те не са. Ще има драма. Може би и сълзи. Ще извикат

“Мразя те!”

Наистина ли го мислят?

Мда, наистина. В този момент, вашият тийнейджър ви мрази.

Не мислех, че мога да съм добре, мразен от време на време, но аз съм. Знам, че като цяло, за тази възраст и етап, връзката ми с моя син е прилична. Вярвам, че нашите взаимоотношения са силни (макар и олюляващи се в някои дни!) и ние ще работим задълбочено върху тях. Въпреки че той ме “мрази”, той все още има нужда от мен.

Но тийнейджърите са емоционални, импулсивни зверове. Тяхното емоционално развитие е все още в прогрес и пълното разбиране на безусловната любов – и как могат да наранят другите с думите си – все още просто не е постигнато. Всичко, което може да се каже е: просто не приемайте това много лично.

Бъдете твърди

Само защото вашето дете ви наранява устно не значи, че трябва да се оттегляте. Трябва да бъдете последователни и твърди. Трудно е, знам. Но вие сте родителя, и вие трябва да кажете кое е правилно за вашето дете, независимо дали е на три или тринадесет години.

Продължавайте да ги обичате

Видях прекрасен цитат (и ми се искаше да го запомня точно!) за това как, когато децата са най-лоши, те се нуждаят от любовта ни най-много. Аз съм напълно съгласен с това. Ние не трябва непременно да ги харесваме, но ние трябва да продължим да обичаме и да сме им родители. Те могат да се сърдят и ние да бъдем ядосани, но не забравяйте, че това усилие да ги дисциплинирате и да ги насочите в правилната посока идва от дълбоката ви любов към тях.

Продължавайте да им говорите

По време на тези трудни конфликти с нашите юноши ние трябва да продължим да говорим с тях – а понякога и на тях. Това е възможност да докажете безусловната си любов. Независимо дали през вратата на банята, в бележки, или лично, когато тийнейджърът е сърдит на масата за вечеря, във всяка ситуация, правете усилия за комуникация и за големите, и за малките неща.

От “Аз все още съм загрижен за теб и искам да продължа да говоря с теб” до “Моля, подай ми маслото”, продължавайте да говорите – намирайте начини да покажете техните добри качества и да казвате позитивни неща.

Никой не е казал, че родителството ще бъде лесно! Добрата новина е, че колкото и силно да ни мрази детето в определени моменти, ние ще го обичаме през цялото време. Нашите собствени родители са живо доказателство за това!

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар