Детски, семейни и индивидуални терапии и психологически консултации

Образованието и квалификациите, които имам ми дадоха възможност да придобия практически опит в трите сфери на консултиране и терапия – деца/юноши, възрастни и семейства. Повечето колеги, които завършват психология се насочват към индивидуалното консултиране на възрастни или детското консултиране, в зависимост от своите квалификации. Моята докторска степен като шифър е в сферата на детската и училищната психология (Възрастова и педагогическа психология). Темата на дисертацията ми обаче е с насоченост към семейните и брачните отношения, преплетена с детската психология, което доведе до множество изследвания, проучвания и практическа работа именно в тази насока.

За по-ясна представа от различните видове консултиране и терапия, с които мога да съм полезна, съм подготвила схема, която да внесе структурираност в нещата. Важно е да се знае, че предлагам лични срещи и онлайн консултации, които на схемата по-долу са отбелязани съответно в жълто и синьо. По-подробно за предимствата на онлайн срещите може да се прочете в менюто ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ. След схемата са представени малко по-подробно услугите, които предлагам.

Therapy posyvetvai me

Детска и юношеска терапия

Да бъдеш родител е трудно! Възпитанието може да стане още по-сложно, когато детето е претърпяло травма, развод или демонстрира специфично поведение. Тъй като децата не винаги могат да опишат болката си с думи, могат да реагират по начини, които са объркващи. С тях работя основно чрез игрова терапия, в която те се учат:

 • да уважават себе си;
 • че техните чувства, са нещо нормално;
 • да изразяват своите чувства отговорно;
 • да поемат отговорност за себе си;
 • да бъдат креативни и изобретателни, когато се изправят пред проблеми;
 • да се самоконтролират и самонасочват;
 • да приемат себе си;
 • да правят избори и да бъдат отговорни за собствените си избори.

При юношите също са застъпени елементите на игровата терапия, която е съобразена с тяхната възраст и е под формата на различни видове техники, които са подчинени на същите цели и са изключително предпочитани от самите тях пред традиционната терапия само с говорене и споделяне.

Предбрачно консултиране

Вече сте сгодени… и сега какво следва? Добра първа стъпка, след като сте се сгодили, е предбрачната консултация, за да се идентифицират силните страни на вашите взаимоотношения и да се открият области, в които те могат да се подобрят. Разкриването на потенциалните области на несъгласие, преди да кажете “ДА”, може да ви помогне да влезете в брак с твърдо съгласие. В хода на тази терапия се използва теста WIPPF-2.0, който дава представа за личността на всеки един от партньорите по отделно и същевременно показва как двете личности се припокриват или разминават по отношение на едни и същи вярвания, модели на поведение и качества на личността.

Семейна терапия

Моята цел е да помогна на вас и на партньора ви да имате взаимоотношения, основаващи се на приятелство, доверие и дълбоко познаване на другия. Всяка двойка среща трудности и предизвикателства, които могат да застрашат връзката между тях. По време на този стрес, независимо дали изпитвате страдание или искате да обогатите взаимоотношенията си, терапевтът е този, който може да ви помогне да поправите и да укрепите връзката, която имате. Дори и да сте решили да се разделите, но ви е трудно да минете през това сами, обадете ми се!

Индивидуална терапия

Със сигурност, всеки поне веднъж е попадал в непредвидена или трудна ситуация. Дори най-успешният човек не е имунизиран срещу силни преживявания.

Разбира се, малко стрес е полезен. Леко психологическо напрежение стимулира мозъка, мисленето и нервната система. Но какво ще стане, ако ситуацията бъде придружена от страх, паника? Ако ви кара да се съмнявате в собствените си способности или радикално да променяте отношенията си с околните? Единственото правилно решение е индивидуалното консултиране с психолог. В края на краищата тежките стресови ситуации влошават не само психическото състояние, но и физическото благосъстояние.

Психологът ще ви помогне в различни групи трудни случаи, а именно:

 • проблеми в междуличностните отношения (страх и несигурност от контакт с противоположния пол, сложност във взаимното разбиране, любовни взаимоотношения, развод, патологична ревност и др.);
 • в сложни семейни ситуации (проблеми с деца, с партньор, други членове на семейството, конфликтни отношения и др.);
 • с лични трудности (работа със самочувствие и приемане на себе си, възможности за реализиране, избиране на линия на поведение/действие (какво да направя?), комплекси, страхове и др.);
 • в трудни житейски ситуации (смърт на близък човек, загуба на работа, загуба на взаимоотношения и др.);
 • проблеми на работното място (кариерно ориентиране, междуличностни отношения на работното място и др.);
 • при психотравматични събития (жертви на насилие, злополуки и бедствия и др.).

Не е възможно тук да бъдат изброени всички индивидуални случаи, затова, ако искате да разберете дали мога да ви помогна във вашия конкретен случай, който не виждате описан тук, свържете се с мен.

Промяната на събитията от живота зависят от светогледа и личните характеристики на клиента. Всяка ситуация се възприема от хората по различен начин, така че съветите на приятел или роднина рядко ще бъдат ефективна помощ. Опитният психолог е водач от проблема до решението. Той учи да се преживее не само конкретния случай, но всички стресови ситуации. Консултацията е насочена не само към разрешаването на проблема, но и към преподаването на различни техники, които ще ви помогнат да възприемате нови обстоятелства, промени в себе си, като се вземат предвид личните ви характеристики.

Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с индивидуалните консултации и терапия, може да намерите в менюто ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Изграждане на качества и умения

Друга група причини, при които психологът би ви бил от голяма полза е когато желаете да усъвършенствате себе си и да развиете някои свои качества и умения, като например:

 • Повишаване на увереността в себе си и самочувствието си;
 • Изграждане на позитивна нагласа към живота;
 • Развиване на умения за организиране на времето;
 • Изграждане на умение на себезаявяване и отстояване на собственото мнение;
 • Поставяне на цели и следването им;
 • Подобряване на комуникативните умения и др.

Тук отново не е възможно да бъдат изброени всички индивидуални случаи, затова, ако искате да разберете дали мога да ви помогна във вашия конкретен случай, който не виждате описан, свържете се с мен.

Обследване с тестове

Обследването с тестове е за всеки, който желае да научи повече за себе си и за своята личност. Разполагам с различни видове методики, които прилагам в зависимост от конкретните цели. Може да се свържете с мен, за повече информация и ако имате конкретни въпроси.

При децата и юношите освен гореизброените неща предлагам още:
 • Развиване и усъвършенстване на различни психични процеси на личността – като памет, мислене, възприятие, внимание, въображение, творчество, чувства и емоции, воля и други. Техните различни аспекти са изключително важни не само за успешната дейност на детето ви в детската градина и в училище, но и в последствие в живота. Предучилищната и началната училищна възраст са времето, когато децата с най-голям интерес и с неимоверна лекота отново под формата на различни игри и тестове – леко и неусетно – могат да развият качествата, в които не са толкова добри. Това е вашия шанс да направите най-доброто за детето си – помогнете му да се справя още по-добре!
 • Професионално ориентиране. “Какъв искаш да станеш като пораснеш?” – е сигурно въпросът, на който детето с радост е отговаряло докато е било малко и колкото повече расте, Услуги: Тестово обследванетолкова повече се затруднява да даде отговор… Къде да кандидатствам след седми клас? Какви матури да избера в 12 клас? Да вляза ли в университет? В кой? Каква специалност? Искам ли изобщо да уча и какво? Какво ме влече? Толкова много неща ми харесват – как да избера това, което искам? Ами ако после ми омръзне? Или се окаже, че не е “моето нещо”?…

Въпросите от първите избори, свързани с израстването никак не са лесни. Изискват много обмисляне и отговорни решения. Можете да помогнете в избора на своето дете, като го насочите към консултация с психолог, по време на която ще използваме тестова методика за определяне професионалните интереси на детето ви. Чрез нея по абсолютно безпристрастен начин ще получите нагледна информация за неговите реални и дълготрайни интереси. Това вече ще е предпоставка да се вземат правилните решения за бъдещето на вашето пораснало дете.

* * *

Ако имате въпроси, посетете менюто ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ, а час може да си запишете, като посетите менюто КОНТАКТ С МЕН.

Очаквам ви!