Loading

успех в кариерата

Вие току-що завършихте университета. И сте развълнуван и готов да започнете професионалната си кариера, но имате и известна несигурност за това как всичко ще се разиграе.

Превъртаме напред …

Минала е година и забелязвате, че вълнението, което сте имали, започва да избледнява. Въпреки неувереността си относно настоящата си работа и оттам за бъдещето си, продължавате да изграждате кариерата си. В този момент, докато се борите да се доказвате за вашата компания, виждате няколко ваши колеги, които започват да превъзхождат останалите.

Защо се получава така?

Дали защото те са по-талантливи? Или имат по-добри връзки? Повече предимства? Може би… Въпреки, че има доказателства в тази насока, не винаги е така. Само погледнете всички хора, които са имали малко талант в началото, без връзки или предимства, които изглежда са се изправили пред по-големи предизвикателства, отколкото всеки друг.

Дали това ги е спряло?

Абсолютно не.

И така, как те са били в състояние да не се откажат и да постигнат забележителни резултати?

Свежда се до една дума …

УВЕРЕНОСТ

Следващата история ще обясни значението на тази дума и въздействието, което тя играе в нашето бъдеще.

Паркър и Тайлър са току-що завършили университета хора и най-новите брокери на топ фирма за недвижими имоти в Колорадо. Тъй като и двамата са изкарали стаж в сферата на недвижимите имоти в същата фирма, в която са наети в момента, те стартират своята кариера в условията на равнопоставеност. През следващите седем месеца, двамата преминават през доста предизвикателства. И докато Тайлър започва да довежда вече първите си няколко клиента, Паркър показва малко признаци на напредък. Преди да продължим нататък, отделете малко време да разгледате тази схема.

oie_uln5SyWebBpX

Както е показано по-горе, изходната точка на всяко голямо постижение започва с една идея, мечта, намерение, цел… След като сме разбрали каква е тя, ние се намираме на определено ниво на увереност в постигането на тази цел, което в крайна сметка определя дали ще успеем или не.

Нека се върнем в историята, за да видим защо.

След като е бил аналитик в сектора недвижими имоти в продължение на две години в университета, Паркър е бил убеден, че ще има незабавен успех в кариерата си като брокер. По време на първите няколко месеца от работата нещата вървели страхотно. Той е работел в една забележителна компания и ментори му били топ брокери от цялата страна. Обаче пред него се изправил важен проблем:
не вярвал в способностите си да продава.
Всеки път, когато се обаждал по телефона или се срещал с потенциални клиенти, езикът на неговото тяло и начина му на комуникация правели видимо недоверието му в собствените му способности. Именно тази липса на доверие унищожила увереността на Паркър в собственото му бъдеще. Така започна отрицателния процес на неувереност:
 • Колкото повече пъти Паркър се „провалял”, толкова повече той се съмнявал в своите способности.
 • Тъй като Паркър се съмнявал в своите способности, той започнал да проявява по-малко активност.
 • Проявявайки по-малко активност, Паркър получавал минимални резултати.
 • Когато Паркър не вижда резултатите, които той очаква, увереността, която някога е имал да се превърне в успешен брокер, намалява.

За съжаление на Паркър това било омагьосан кръг, който го държал извън контрол, докато не създал това, което довело Тайлър до невероятен успех в кариерата си като млад брокер – УВЕРЕНОСТТА. Подобно на Паркър, Тайлър си поставил за цел да достигне нивото на успешност на най-добрите брокери във фирмата. Обаче разликата между Паркър и Тайлър била, че Тайлър знаел, че може да постигне това ниво на успех, но това няма да стане „една нощ“. Той трябвало да мисли в дългосрочен план. Знаел е, че ако повтаря действията на топ брокерите, може евентуално да достигне целите си и да продава на високо ниво. Тайлър също не позволява на неуспехите да унищожат неговото ниво на увереност за бъдещето си като брокер. Вместо това той смята, отхвърлянията са основа за получаване на „да“.

Ето как процеса на увереност работи в полза на Тайлър:

 • Имайки увереност в постигането на собствената си цел, Тайлър извършва голяма крачка, непозволявайки неуспехите му да унищожат увереността му.
 • С течение на времето, голямата крачка, която Тайлър е извършил, води до големи резултати.
 • Когато Тайлър започва да постига големи резултати, увереността в способностите му го кара да си поставя по-големи цели.
 • В рамките на една година Тайлър постига нива, които малко други брокери на неговата възраст са постигали някога преди.

Всичко това се дължи на увереността, която Тайлър си е създал при постигането на своята цел.

Случвало ли ви се е и на вас?

Нека се върнем към времето в живота ви, когато сте били абсолютно сигурни, че сте могли да направите дадено нещо. Какво беше първото нещо, което направихте? Най-вероятно веднага сте предприели действия! Вие не сте поставили под въпрос своите действия, защото не е имало смисъл да правите това и не се е налагало повторно да се наканвате да ги направите. Вие сте имали цел в ума си, знаели сте как да я постигнете, предприели сте голяма крачка и сте получили това, което сте искали.

Сега мислено се върнете назад във времето в живота ви, когато сте били неуверени в нещо.

Какво се е случило?

Вие започнахте да се питате относно способностите си, да се колебаете и да отлагате нещата. Имали сте съмнения относно крайния резултат, предприемали сте малки крачки, защото когато се чувствате неуверени, защо да прекарвате времето си, правейки нещо, което може да не проработи по начина, по който искате.

Защо съм така впечатлен от значението на тази единствена дума?

Защото историята на Паркър е моята история през първите няколко години от професионалната ми кариера. Чрез липсата на увереност аз загубих моите способности да постигам нещата. Най-разочароващата част от това е, че не можех да разбера защо съм се опитвал. Така беше до миналия декември, когато аз реализирах важността на тази една дума. Веднъж случило се, моите способности да постигам нещата минаха на друго ниво – през първите два месеца на 2014 аз получих повече приходи, отколкото през цялата минала година.

От собствен опит казвам, че увереността не е нещо, с което или без което се раждаме. Увереността се създава. Тя се създава от „ситуациите”, в които се поставяме всеки ден.

Как да развием състояние на УВЕРЕНОСТ

Всеки път когато нещо се случва в живота ни, повечето от нас реагират несъзнателно, като изпадат в определено състояние. Независимо дали това е подходящо или не, то определя нашето поведение и в крайна сметка резултатите, които постигаме.

От решаващо значение е да се осъзнае този факт. Защото ние си представяме всяко събитие, което преживяваме, но не си представяме тези събития, които предизвикват състояние на увереност докато се стремим да постигнем важните за нас неща.

Аз открих, че най-ефективният начин да създам състояние на увереност е съзнателно да поема контрола над моите убеждения и да ги насочвам.

Упражняването дава резултати

Сутрин, обед и вечер ще ви отнеме по 10 минути, за да си кажете наричанията от името на лицето, което искате да бъдете и да постигнете целите си.

Някои от утвържденията са:

„Благодаря на Бог, че ми осигурява необходимите способности и ме подкрепи да помогна на толкова много хора днес като ми осигури енергия, страст, ентусиазъм, влияние, постоянство, смирение и всичко останало, необходимо за незабавно подобряване на живота на всеки човек, когото срещам.“

„Ден след ден по всякакъв начин аз усъвършенствам своите способности да продавам себе си и моите продукти по начин, който влияе позитивно върху живота на другите.“

„Моите клиенти и потенциални клиенти се нуждаят от това, което продавам. Ако аз не се срещна с тях и да споделя това, което мога да им предложа, аз им правя лоша услуга. Аз съм тук, за да им помогна лично и професионално, да реша техните проблеми и да направя живота им по-добър. Това, което им предлагам води до големи резултати и те заслужават да работят с най-добрия.“

Чрез повтарянето отново и отново с абсолютна убеденост на тези утвърждения все едно те са истина, аз съм в състояние да убедя съзнанието си да ги възприема като истина. След това, за да се успокоя, че тези вярвания са попаднали в целта, слушам специфични песни, където аз си представям човека, който имам нужда да бъда и действията, които трябва да предприема, за да постигна нещата, които имат най-голямо значение за мен.

Песните в моята топ листа са:

Maino – All The Above

The Script – Hall of Fame

Aloe Blacc – The Man

Сега независимо дали ще си повторя утвържденията или ще чуя някоя от тези песни, аз незабавно ще премина в състояние на увереност.

И накрая

Разликата между младите професионалисти, които се провалят и тези, които успяват, се свежда до едно нещо:

Способността им да преминават в състояние на увереност.

Отделете време и се замислете за най-предизвикателните аспекти на кариерата си до момента. Какво щеше да бъде, ако имахте способността незабавно да преминавате в състояние на увереност при сблъсъка с тези предизвикателства? Как това би променило вашите нагласи и убеждения? Как това би повлияло позитивно върху вашето бъдеще?

Упражненията, които споделих по-горе не са за всеки. Обаче тези, които се ангажират с тях в през следващите три седмици, ще постигнат увереност…

Автор: Блейк Кавигнак

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

 • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
 • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
 • желаете да усъвършенствате себе си,
 • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
 • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
 • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар