Loading

успех

В този свят живеят невероятни талантливи хора, посвещаващи целия си живот на своя професионален път. Някои от тях успяват в това дело без дори да си помислят за каквато и да било награда, а други очакват своя триумф, но техните умствени нагласи застават като пречка на пътя. Преодоляването на психологическите бариери е неразделна част от борбата на човека за неговата мечта, за постигането на успех, която изисква кураж и концентрация.

Основите на преградите, изградени от нас, които действат като бариери, се построяват още в детството, когато можем да бъдем порицани само за един опит да се държим по начин, различен от правилата. Предприемачеството обаче изисква човек да има противоположно поведение – способности, черти и идеи, които могат да отличат човек от общата маса. Ърл Нигтингал, един от първите бизнес философи на нашето време, по този повод е казал следното:

“Ако при започването на някакво начинание нямате нито един ролеви модел, който да следвате, не ви остава нищо друго освен да наблюдавате какво правят другите и да следвате обратния на техния път”.

За съжаление, най-често трябва да се учим от собствения си опит. Ето защо, преди това приемете, че ще трябва да преодолеете следните умствени пречки, които са препънали стотици предприемачи.

Страх от поражение

Успехът няма да дойде при вас, освен ако не сте готови да се жертвате и да страдате за него. Неуспехът е тежък багаж, който е свързан с бъдещите постижения. Начинът, по който реагирате на неуспехите, определя вашето желание да успеете. Когато разберете, че всеки несполучлив опит е възнаграден с безценен опит, ще започнете да приемате неуспеха с кураж и увереност.

Чувствителност към мнението на някой друг

Опитът на третата страна е ценен сам по себе си, но винаги трябва да извършвате вътрешен подбор на потенциалните събеседници, определяйки техните намерения, и колкото и цинично да ни звучи, тяхната репутация. Вслушайте в хора, с които нямате нищо против да си смените мястото. Научете се да наблюдавате постиженията на успешните предприемачи и пропуските им при непостигането на целта им. Така можете да спестите много от изучаването и правенето на ваши собствени грешки. Освен това действията, за разлика от думите, говорят сами за себе си.

Необходимостта да се харесате на всички

Причината, поради която повечето хора не са склонни да поемат рискове, е страхът от публично порицание. Интересувате ли се от това какво мислят другите за вас? Ако искате да живеете живота, който наистина заслужавате, ще трябва да се откажете от желанието си да угодите на всички. Трябва да сте наясно с вашата честност и лоялност към каузата.

Липса на мания/страст

Ако не се „побъркате“ по това, което правите, ще трябва да разчитате само на една щастлива възможност, която никога няма да получите. Само страстта може да ви задържи в момента на първия неуспех. Помнете думите на Уорън Бъфет: “Манията е ДНК на величието”.

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

Вашият коментар