Loading

Посрещат ни на прага, повдигат ни настроението в трудна минута, събуждат ни с лай, надбягват се с нас… Кучетата са щастливи, когато са край нас. Психологът Джон Мур смята, че нашите питомци могат да ни покажат какво е това щастие, ако ги наблюдаваме внимателно.

щастие

Снимка

Кучетата са създадени за щастие. Има нещо в тях, което ги кара да махат с опашка, да се опитват да ни близнат по носа, да се заглеждат в очите ни и да ни казват “обичам те” по много начини, независимо от това, какво се случва наоколо.

Нека помислим. Доколко сме щастливи, когато се събудим сутрин, особено през есента, когато е хладно и неуютно? Вероятно, не много. А ето, при кучетата е съвсем различно. Те обикалят из къщата и се забавляват, не забелязват времето навън и са непрекъснато радостни. И така, какво е щастие – за тях и за нас? Какво можем да научим от едно куче? Ето 5 тайни за щастие, които можем да открием, наблюдавайки своите домашни любимци.

1. Благодарност

Кучетата живеят за мига. Те не мислят какво е времето навън и какво ще се случи, ако стане още по-студено. Не се замислят и какво е щастието. Те просто знаят, че ще се събудят и ще ви видят. И това ги прави щастливи. От гледна точка на кучетата благодарността е достатъчна причина за щастие.

dog

Снимка

2. Движение

Сутришната разходка – още една причина за истинска радост. Те се радват да потичат, движението, свободата. Гимнастиката на свеж въздух е известен начин за повдигане на настроението. Може би трябва и ние да опитаме?

dog

Снимка

3. Приемане на себе си

Кучетата не застават пред огледалото, за да размишляват, как да станат по-красиви. Те напълно приемат себе си и са щастливи. И точно заради това те скачат около нас, за да ни покажат, че са готови да отидат с нас и на края на света. И при това без изобщо да се интересуват как изглеждат!

dog

Снимка

4. Любопитство

Кучетата постоянно изследват заобикалящия ги свят и не пропускат шанса да помиришат всеки ъгъл, даже и да са посетили вече 1000 пъти това място. Те неуморно се опитват да открият нещо ново. Интересното е, че ако и ние винаги сме готови да се изненадаме, когато се огледаме наоколо, винаги ще откриваме нови неща? Може би, ние ще се досетим сами, какво е това щастие?

dog

Снимка

5. Общуване

Кучетата никога не се затварят в себе си. Те знаят колко е важно да комуникират с всички около тях: с нас и с членовете на нашето семейство, с други кучета, с минувачите. Обикновено кучето се опитва да заеме място, колкото се може по-близо до човека, дори да се сблъска с него. Кучето може да е тъжно и дори да спре да се храни, ако е лишено от възможността да комуникира. Тук също имаме какво да научим!

dog

Снимка

Ако една от целите в човешкия живот е да станем по-щастливи, постойте и наблюдавайте кучетата. В тези невероятни същества е заложена специална програма за щастие. Те не само ще ни повдигнат настроението, когато ни е тъжно. Това, на което се учим, докато ги гледаме, може да ни направи малко по-щастливи всеки ден.

Източник

Снимка

*  *  *

Ако ви е харесала тази статия, моля споделете я с вашите приятели.

Ако

  • имате проблем, с който не можете да се справите сам/а,
  • имате пост-ковид синдром или съмнения за такъв след прекаран COVID-19,
  • желаете да усъвършенствате себе си,
  • считате, че имате нужда от консултация относно взаимоотношенията с децата си или с вашия партньор,
  • искате да гледате по-оптимистично на живота, но не можете да се справите сам/а,
  • или желаете да опознаете личността си чрез тестове,

свържете се с мен, ще се радвам да ви помогна.

This Post Has One Comment

  1. ирена филипова

    Чудесна статия!!Дали не трябва да се замислим за себе си, като се поучим от кучетата!!

Вашият коментар